Gå til sidens hovedinnhold

Krever plastretur-fortgang

Det er flaut at Oslo ikke resirkulerer plast og matavfall, tordnet Natur og Ungdom fra Rådhustrappa, med ordføreren og bystyrepolitikere som tilhørere.

Rådhuset: Et titall demonstranter fra Natur og Ungdom (NU), blant dem to fra Frogner og Oslo sentrum lokallag, stilte onsdag 9. april opp på Rådhustrappa med appell om at Oslo må skjerpe seg og få fortgang i den vedtatte returordningen for plast og matavfall.

Byrådet har utsatt innføringen av plastretur til 2011. Det er tre år etter planen. Vi krever at ordningen nå blir satt ut i livet og ikke ytterligere forsinket, sier Ingrid Rønning Strand, nestleder i Oslo Natur og Ungdom.

Plast bør ikke brennes, men gjenvinnes til ny plast og andre produkter. Når vi gjenvinner en kilo plast, sparer vi utslipp tilsvarende to kilo olje. Når Oslo i dag brenner all plasten sin i forbrenningsanlegg, fører det til store klimagassutslipp og dårlig utnytting av ressursene, sier Maren Drolsum Brumoen, leder i Oslo Vest Natur og Ungdom.

Ny og bedre ordning

Og demonstrantene fikk svar på tiltale. Medlemmer fra Miljø- og samferdselskomiteen tok turen ut i regnværet for å svare på spørsmål fra ungdommene.

Grunnen til at ordningen med plastretur har blitt utsatt, er at vi i 2011 vil få et enklere system, hvor posene med sortert avfall kan kastes i samme søppeldunk. Dermed kan avfallet hentes av én lastebil, og ikke flere som i dag. Det blir en mye mer miljøvennlig løsning, sa Jøran Kallmyr, som representant fra byrådspartiet Frp.

Han understreket også at Oslo er en av få kommuner som ikke deponerer avfallet sitt, men produserer fjernvarme.

Hvis dere tror vi er pappfigurer som ikke kan påvirkes, tar dere feil. Vi vil presse på for at resirkuleringsordningen kommer i gang så fort som mulig, sa Rune Gerhardsen (Ap).

Vi politikere trenger at dere passer på oss, og dere er velkommen tilbake i morgen og i overimorgen og neste uke, sa Gerhardsen.

Skryt fra Ordføreren

Natur og Ungdom fikk også ytret sine meninger til Ordføreren. Fabian Stang kom ut på trappen og ville gjerne invitere demonstrantene inn, eller i det minste under tak.

Jeg syns det er flott at dere gidder å engasjere dere, skrøt Stang, og bedyret at han selv legger igjen overflødig emballasje i butikken.

Demonstrantene var tilfredse med at politikerne lyttet, men syntes ikke de kom med mye nytt.

Vi kommer til å følge oppfordringen fra Gerhardsen og stille opp her hver uke, uansett vær. Vi skal i alle fall gjøre alt for at de må høre på oss, sa Ingeborg Fosse Støl, fylkesleder i Oslo NU.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe