*Nettavisen* Nyheter.

Krever strakstiltak i Enebakkveien

LEI AV Å VENTE: Per Julius Helweg og Marianne Altmann i FAU på Abildsø skole lurer på hvor det blir av trafikktiltakene i Enebakkveien. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Et halvt år etter dødsulykken på Abildsø er ingen nye trafikktiltak på plass. – Dette tar altfor lang tid. Må det skje flere ulykker før noe gjøres? frykter beboere.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: Per Julius Helweg og Marianne Altmann mener det haster å få på plass trafikksikringstiltak i Enebakkveien. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERBELASTET: Abildsøbeboere påpeker en stor øking i tungtrafikk i Enebakkveien. Foto: Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

FAKKELTOG: Like etter dødsulykken gikk hundrevis i fakkeltog mellom Ryen og Skullerud. Foto: Foto: Dag Hammer

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL FLYTTE BOMMEN: Både beboere og lokalpolitikere mener en flytting av bommen på Abildsø vil redusere gjennomgangstrafikken i Enebakkveien. Her Britt Inglingstad (V). Foto: Arkivfoto

Klikk på bildet for å forstørre.

ULYKKESSTEDET: Det var her dødsulykken skjedde 12. desember 2013. Et halvt år senere er ingen nye trafikktiltak på plass. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

ABILDSØ: Etter flere ulykker og etter at en kvinne mistet livet etter en påkjørsel på Abildsø 12. desember 2013, var det ved årsskiftet et enormt engasjement rundt trafikksituasjonen i Enebakkveien mellom Ryen og Skullerud.

Lokalbefolkningen arrangerte fakkeltog mellom Skullerud og Ryen og krevde tiltak for et tryggere nærmiljø.

Politikere engasjerte seg og miljø- og samferdselsbyråden kom på befaring.

Bymiljøetaten var allerede i gang med en trafikkgjennomgang i bydelen og det ble foreslått en rekke tiltak. Så ble det stille.

LES OGSÅ: Forslag til trafikktiltak i Bydel Østensjø

Blir stadig verre

Abildsøbeboere lurer nå på hvor det blir av alle trafikktiltakene som ble foreslått, og reagerer på at de fortsatt ikke har fått resultatet av en trafikktelling som ble utført for over et år siden.

– Trafikksituasjonen blir bare verre, og vi er lei av å vente. Nå må det skje noe, krever Marianne Altmann og Per Julius Helweg i FAU på Abildsø skole.

– En trafikktelling burde være ferskvare. Hvis det tar over et år å konkludere med noe der, hvor lenge skal man da måtte vente på tiltak, undrer Altmann og Helweg.

På kort sikt vil FAU ha tiltak som gjør det tryggere å ferdes i nærmiljøet. På lengre sikt vil de justere bomringen på Abildsø for å få redusert gjennomgangstrafikk.

– Fartshumper og innsnevringer tar ikke lang tid å lage, men betyr mye for tryggheten. Vi kan ikke vente ett til to år på at skolebarn skal kunne gå trygt over veien. Bare på Abildsø skole er det 640 elever, påpeker de.

– At biler kjører for fort og på rødt er en ting, men mengden trafikk er også et stort problem. Bilistene unngår kø på E6 og sparer bompenger ved å kjøre over Abildsø. Dette kunne man forhindret ved å fysisk flytte bomstasjonen noen meter, sier FAU-representantene.

De er bekymret for trafikken hele døgnet, ikke bare i rushtiden, og viser til at store utbyggingsprosjekter gjør at det nå daglig også kjører svære lastebiler med pukk i Enebakkveien.

– Også tungtrafikken unngår E6. Nå må det gjøres mer uattraktivt å kjøre her, krever FAU.

LES OGSÅ:

Vil ha bedre belysning i Enebakkveien

Tok ti fartssyndere i Enebakkveien

Vil ta gata tilbake

Også beboerne i «Aksjonsgruppe Enebakkveien» etterlyser tiltak. Facebook-gruppen deres «Noe må gjøres med farten i Enebakkveien» har 1584 medlemmer, og de rapporterer stadig om uforsvarlig kjøring og økning av tungtrafikk.

– Man må se helhetlig på trafikksituasjonen og området. Første mål er å forby tungtrafikk i Enebakkveien mellom Sandstuveien og Abildsø-krysset. Det mener vi er et gjennomførbart og helt nødvendig strakstiltak. Å justere bomringen, så bilister av eget ønske velger E6, er et overordnet mål, sier Kjersti Instefjord på vegne av aksjonsgruppen.

I august i fjor ble Instefjord selv påkjørt i Enebakkveien, da hun syklet på fortauet med sønnen sin bakpå.

Aksjonsgruppen mener noe raskt også må gjøres med den visuelle fremtoningen av veien, så det blir vanskelig å gi blaffen i fartsgrensen.

Aksjonsgruppen planlegger dessuten en fest for å «ta gata tilbake».

– Vi håper å få til en gatefest i august. Da ønsker vi å markere at Enebakkveien og Skullerudveien er nabolaget vårt, og ikke en gjennomfartsåre. Vi tar gjerne imot innspill om kulturelle innslag, og ønsker også kontakt med frivillige som kan bidra på andre måter, sier Instefjord.

LES OGSÅ: Mener det er livsfarlig å krysse Enebakkveien

Byråden avgjør

Det har foreløpig ikke lyktes lokalavisen å få svar angående trafikktellingen.

Når det gjelder trafikksikringstiltak opplyser Bymiljøetaten at de vil sende sin anbefaling til byrådsavdeling for miljø- og samferdsel i løpet av denne uken.

Det er opp til byråd Guri Melby (V) å fatte vedtak om hvilke tiltak som skal gjenomføres.

– Dette er prioritert fra vår side. Jeg vil se på dette med en gang jeg får anbefalingen fra Bymiljøetaten, og er innstilt på at vi skal få gjennomført tiltak så fort som mulig, sier miljø- og samferdselsbyråden.

LES OGSÅ:

Ulykkessjåfør kan bli tiltalt for uaktsomt drap

Enda en kvinne påkjørt i gangfelt på Abildsø

BU vil ha tryggere gangfelt på Abildsø

Skal rekonstruere dødsulykken på Abildsø

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.