RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever svar om hjerteprosjekt neste uke

Oslo (NTB): Fylkeslege Petter Schou i Oslo krever at Ullevål universitetssykehus i løpet av neste uke svarer på en rekke spørsmål i forbindelse med det omstridte forskningsprosjektet der behandlingen av hjertepasienter blir avgjort nærmest ved loddtrekning.

– Vi har skrevet til Ullevål og bedt om en tilbakemelding som vi får i løpet av neste uke. Vi satte frist til mandag 14. januar, men Ullevål ba om noen dagers utsettelse, sier fylkeslege Petter Schou til NTB.

Det var i begynnelsen av desember at en ambulansearbeider sendte et skriftlig varsel til Helsetilsynet om et dødsfall fra august 2006. Like før jul opprettet tilsynet sak.

Bakgrunnen er at ambulansepersonell som rykker ut ved hjertestans, helt siden 2003 har hatt med seg en konvolutt med beskjed om de skal bruke medikamenter eller ikke. Konvolutten inneholder enten et grønt ark merket IV Ja, eller et rødt merket IV Nei. Arkene har avgjort om pasienten skal få tradisjonell behandling eller fratas muligheten for å få adrenalin intravenøst.

I den aktuelle saken fra 2006 trakk ambulansepersonellet et rødt ark ut av konvolutten. Arket avskar en kvinne som hadde fått hjertestans fra å få intravenøs medisinering, til tross for at hun på grunn av sykdom helt tydelig trengte adrenalin. Etter en halv time fikk hun likevel denne behandlingen, hjertet kom i gang, men hun døde etter en uke på sykehus.

– Vi stiller en rekke spørsmål ved gjennomføringen av undersøkelsen og resultatene til nå. Vi ber om å få en tilbakemelding på eventuelle andre hendelser og stiller spørsmål rundt det aktuelle dødsfallet som er rapportert til oss, sier Schou. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere