RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever svar om ny praksis i byggesaker

Plan- og bygningsetaten (PBE) har påvirket en byggesak, hvor en strøksservitutt ble satt til side.

Oslo ytre by: – Plan- og bygningsetaten har gått fra å ikke ha innvendinger mot ekspropriasjon av servitutter til sterkt å anbefale å ekspropriere. Det er en klar holdningsendring og jeg vil vite årsaken til dette, sier leder av byutviklingskomiteen i rådhuset, Ola Elvestuen (V).

Flere tusen eiendommer i Oslo ytre by er belagt med strøksservitutter som setter klare begrensninger på i hvilken grad en tomt kan utnyttes. Disse er av privatrettslig karakter og blir ikke vurdert i forbindelse med planprosess i Plan- og bygningsetaten, da dette er kommunen uvedkommende.

I flere byggesaker har naboer påberopt servitutter som er tinglyst på eiendommer, når de har vært uenig med PBEs vedtak i byggesaker. Flere avgjørelser har også gått naboenes vei, når servitutten er prøvd for retten.

Utbygger har mulighet for å ekspropriere servitutten gjennom å søke Fylkesmannen. I Tråkka 24 avslo Fylkesmannen å gi tillatelse til ekspropriasjon. Dermed ble PBEs vedtak om rammetillatelse satt til side.

Gjorde om vedtak

Utbygger klaget Fylkesmannens avgjørelse inn for Kommunaldepartementet.

Departementet gjorde om Fylkesmannens avgjørelse og ga tillatelse til ekspropriasjon. Det oppsiktsvekkende i avgjørelsen er at departementet legger vekt på PBEs uttalelse i saken og at denne har hatt avgjørende betydning. PBE skriver blant annet i sin uttalelse; «Plan- og bygningsetaten anbefaler sterkt, både generelt og eksplisitt for Tråkka 24 ekspropriasjon av anliggende servitutt».

Liknende uttalelser i fremtiden kan få avgjørende betydning for servituttenes gyldighet.

– Her gjør altså departementet om Fylkesmannens tidligere vedtak med støtte i synspunkt fra Oslo kommune, her representert ved Plan- og bygningsetaten. Etatens uttalelse er i strid med tidligere praksis, hvor etaten i dette tilfellet tar konkret stilling til strøksservitutter. Det er tidligere slått fast av både PBE og av tidligere byutviklingsbyråd Grete Horntvedt at rettsforhold knyttet til slike privatrettslige servitutter er bygningsmyndighetene uvedkommende. Det ble slått fast ved en tidligere ekspropriasjonssak, at Plan- og bygningsetaten ikke gir synspunkter på spørsmålet om ekspropriasjon i forhold til slike søknader, sier Elvestuen.

Plan- og bygningsetaten opplyser at etaten endret syn på bakgrunn av Oslo kommunes uttalelse i forbindelse med et lovendringsforslag.

Krever svar fra byrådet

Nå vil Venstre ha svar fra byrådet.

– Vi vil vite om byrådet har vært orientert om denne saken og om byrådet har endret standpunkt i forhold til tidligere praksis når det gjelder uttalelser om ekspropriasjon av servitutter. Vi vil vite når praksisen eventuelt ble endret og med hvilken begrunnelse, sier Elvestuen.

Han understreker at når Plan- og bygningsetaten går inn med bestemte synspunkter i enkeltsaker, så er dette et politisk spørsmål.

– Bystyret må være orientert om dette på forhånd. Bystyret skal ha mulighet for å endre dette om det er uenighet om dette. Kommunens syn på slike saker skal være under politisk kontroll, sier Elvestuen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere