Krever tiltak mot tabbe-dødsfall

Pårørendegruppen-unaturlige dødsfall i norske sykehus, holdt onsdag kveld lysmarkering for alle dem som dør av sykehustabber.

LØVEBAKKEN: – Vi ønsker å synliggjøre hvor mange som dør av tabber. Bak lysene gjemmer det seg tragiske skjebner, og bak lysene står familier i sjokk og sorg, sier Unni Tobiassen Lie på vegne av Pårørendegruppen.

Pårørendegruppenbestår av pårørende som har mistet sine kjære på grunn av sykehustabber, og startet sitt felles arbeid i januar 2010. Gruppen jobber for pasientsikkerhet, rettssikkerhet og forslaget om en helsefaglig havarikommisjon.

Døde av kneoperasjon

Markeringen er også en protestaksjon mot helsemyndighetene som går mot forslaget. Flere av de pårørende mener at en slik havarikommisjon må til for at sykehusene skal kunne komme til bunns i sakene og ta lærdom av tabbene.

– Benjamin døde etter en kneoperasjon. De fant ham død i sengen morgenen etter. Sykehuset sa at han døde av blodpropp, men sannheten er at han døde av en overdose. Ingen så etter Benjamin, og sykehuset har kommet med løgner og tilsløringer. En havarikommisjon trengs for at vi skal komme til bunns i saken. Hvis de ikke kommer til bunns, vil de ikke lære, sier Håkon Lie, far til 22 år gamle Benjamin.

MISTET SØNNEN:

MISTET SØNNEN: Unni Tobiassen Lie og Håkon Lie, foreldre til Benjamin, som døde etter en kneoperasjon, bare 22 år gammel. FOTO: LINN THERESE SKULSTAD

Solveig Eek Bistrup mistet datteren Elisabeth i 2007. Datteren fikk en hjerneblødning forårsaket av ekstremt høyt blodtrykk på grunn av svangerskapsforgiftning, og døde etter å ha født sitt første barn.

– Jeg er mor til fire jenter, men én er borte. Jeg møtte et helsetilsyn som jeg trodde ville gi meg svar, men det skjedde ikke. Det må bli bedre ledelser og organisering. Sånn det er nå, er svært dårlig. Det er en systemsvikt, sa Bistrup under markeringen.

Utrykningsgruppe

Pårørendegruppen sier verdifull tid har gått tapt og erfaringene de har er at sykehusene presenterer dekkoperasjoner. De kommer med usanne fakta, overser spesialisters rapporter og de pårørende blir ikke hørt. De mener det må endres nå.

– Vi må snu u-kulturen, bedre rutinene og få en sikrere behandling. Endringer må skje og pårørende må få respekt. Vi skylder de døde sannheten, sier Bistrup.

TANKEVEKKENDE:

TANKEVEKKENDE: Det var en tankevekkende markering onsdag kveld. FOTO: LINN THERESE SKULSTAD

Våren 2010 etablerte helseministeren er utrykningsgruppe i Helsetilsynet som skal rykke ut når alvorlige hendelser skjer ved sykehus. Utrykningsgruppen hadde kun stipulert med 15 utrykninger, men det var meldt over 400 unaturlige dødsfall, og de rykket heller ikke ut til alle.

Helsefaglig havarikommisjon

Forslaget til en helsefaglig havarikommisjon ble fremmet av stortingsrepresentantene Bent Høie (H), Laila Dåvøy (KrF) og Sonja Sjølie (H), og mener det er et viktig forslag.

– Det er en viktig sak fordi vi har krav på å få vite hva som går galt. Vi har krav på at helsevesenet tar lærdom, slik at det ikke skjer igjen. Det er det som er poenget med havarikommisjonen, sier Høie.

Også Laila Dåvøy hadde klare meninger og hva som må skje.

– Norge ligger på bunnplass i helsesikkerhet og det er underrapportering. Det beste er at alle faktiske forhold kommer i lyset, og det må få konsekvenser når noe skjer. Det er store utfordringer, men vi må gjøre noe, sier Dåvøy.

Det er ikke flertall i Stortinget for forslaget, men Både Høie og Dåvøy er overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før det blir det.

Tar kritikk

Selv om helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen ikke har støttet forslaget om en helsefaglig havarikommisjon, tar helsetilsynet kritikk og sier de kan bli bedre.

– Det er viktig å sette fokus der vi kan bli bedre. Vi ønsker mer åpenhet, ærlighet og sannheten skal frem. Vi skal skjerpe oss, og sette større fokus på dette, sier Tord Dale, helseministerens rådgiver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.