*Nettavisen* Nyheter.

KrF vil redde fri rettshjelp

Mandag besøkte KrF-trioen Aud Kvalbein, Hans Olav Syversen og Dagfinn Høybråten Fri Rettshjelp, og seksjonsleder Bente Oftedal Roli (t.h.) fortalte om arbeidet som gjøres der. Foto: André Jerman

KrF i Oslo vil gå til budsjettbordet med krav om å kommunal støtte til Fri Rettshjelp.

Sentrum: Mandag denne uken besøkte en delegasjon fra Kristelig Folkeparti lokalene til Fri Rettshjelp i Storgata.

Må ha støtte

Der ble de informert om arbeidet advokatene utfører, hvilken type klienter de har og utfordringene Fri Rettshjelp står overfor. Besøket er et tiltak, i KrFs regi, forbindelse med budsjettforhandlingene, og de kommunale midlene som gjør at praksisen eventuelt kan fortsette.

Vi vil jobbe hardt for at ordningen med Fri Rettshjelp, til utsatte grupper i samfunnet, skal fungere som før. Da må den kommunale støtten på 2,4 millioner ikke trekkes fra budsjettet, sier Aud Kvalbein, varaordfører og fylkelstingsgruppeleder i KrF Oslo.

Hun mener det er feil tidspunkt å gjøre forandring, ettersom det kommer en stortingsmelding til våren, som omhandler Fri Rettshjelp.

Frem til vi eventuelt har noe ennå bedre å tilby de svake i samfunnet, må vi opprettholde dette tilbudet, sier Kvalbein.

Får ikke hjelp

Fri Rettshjelp, som har eksistert i over hundre år, er truet av nedleggelse på grunn av høyresidens ønske om å stoppe den kommunale støtten.

Kontoret får i dag 6 millioner fra staten, og 2,4 millioner fra kommunen for å drifte kontoret og hjelpe de i samfunnet som ikke har råd til advokat, eller av andre årsaker ikke har mulighet til å få hjelp andre steder.

Hittil i år har vi hatt 4956 saker og våre klienter ville ikke fått hjelp andre steder, slik enkelte politikere hevder. Typiske saker er fattigdomsproblematikk, trygdesaker, sosialhjelp, barnevernssaker, voldsoffererstatning med mere. Oftest ville disse klientene ikke hatt sjans til å betale for en vanlig advokat. Dessuten er det flere personer i denne gruppen som neppe ville turt å troppe opp på et vanlig advokatkontor, sier Bente Oftedal Roli, som er seksjonsleder hos Fri Rettshjelp.

De svakeste taper

Tidligere har Lokalavisen skrevet om midlene som må tilføres for at advokatkontoret skal leve videre, og advokat og Fri Rettshjelp-ansatt Randi Hagen Spydevold mener de eneste som rammes er de svakeste i samfunnet.

I artikkelen rettet hun en spesiell appell til Venstres Toril Berge, og håpet partiet ville tippe budsjettforhandlingene i riktig retning.

Vi har bedt byrådet om svar på en rekke spørsmål knyttet til Fri Rettshjelp. Foreløpig har vi ikke fått noen svar. Byrådets fremstilling holder, etter vår mening, ikke mål. Vi må sikre at den aktuelle gruppen mennesker har et godt juridisk tilbud, sier Venstres Toril Berge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.