Gå til sidens hovedinnhold

– Krig mot narkobrukere gjør bare vondt verre

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) er glad for Iver Stensruds utspill om avkriminalisering av narkotika.

OSLO: – Jeg mener det kan være på tide å prøve det uprøvde, som å avkriminalisere bruken av narkotika. Det er bakmenn, smuglere og selgere som må tas. Det har ingen hensikt å jage brukeren som bare har et par gram på seg, sier politiveteranen Iver Stensrud til VG.

– En politisk anerkjent sykdom

Og for det får han honnør av blant annet Foreningen for human narkotikapolitikk, som har vedtektsfestet et ønske om legalisering av narkotika.

– Myndighetenes krig mot narkotikabrukerne har bare gjort vondt verre. Alle nyere tilnærminger til rusproblemene står i sterk kontrast til politikontrollen, ettersom de er inkluderende. Det dreier seg om hjelp fremfor straff, sier leder for FHN, Arild Knutsen i en pressemelding.

Knutsen har i lang tid tatt til orde for en avkriminalisering og tidligere har han blant annet fortalt om rusavhengige som blir truet og jaget av politiet.

Arild Knutsen ble også kåret til Årets navn i Østkantavisa i fjor, for sin utrettelige innsats for å hjelpe Oslos rusavhengige.

IVER STENSRUD: Vil avkriminalisere narkotika

Han påpeker at rusmiljøene har blitt jaget fra sted til sted siden ansamlingene oppsto i Slottsparken på slutten av 1960-tallet. Samtidig har antall brukere mangedoblet seg, og de siste ti årene har mer enn 3000 mennesker dødd av overdose i Norge.

Det betyr at Norge lenge har ligget i verdenstoppen når det gjelder overdoser.

– Rusavhengighet er en politisk anerkjent sykdom. Mer enn 5000 personer får i dag utdelt medisiner som heroinsubstitutt. Medisiner som tidligere kun ble ansett som narkotika. Sprøyterommet drives på det sjette året og bare i Oslo kommune deles det ut 2 millioner sprøyter hvert år, påpeker Knutsen.

Gjør det enklere å begynne med tyngre stoffer

– Politikken er med andre ord ytterst paradoksal., men problemet strekker seg langt utover de få tusener som er sprøytenarkomane og som har alvorlig behov for hjelp for å få sine liv reddet. Mange tusener røyker cannabis. De har behov for de samme reguleringer og trygghet som alkoholen er underlagt. Ei heller på dette området har kriminaliseringen vært det minste vellykket, sier han.

Knutsen mener kriminaliseringen av svakere stoffer, som for eksempel cannabis, fører til at mange som lever så kalte etablerte liv blir en del av et illegalt marked.

– Kriminaliseringen av cannabisbrukere medfører at de må være en del av et illegalt marked og de opplever at det etablerte samfunn påfører dem et stempel som narkotikaforbrytere. Og selv om tilgangen er høy, så er den ujevn. Disse faktorene bidrar til å senke terskelen for å prøve andre rusmidler, sier han.

ARILD KNUTSEN: Vil ha «Christiania» i Oslo

Vil at Norge skal være et foregangsland

Det siste året har flere fremtredende personer tatt til orde for avkriminalisering. Nylig gikk parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell ut og talte for avkriminalisering av narkotikabruk. Det samme gjelder en rekke stortingspolitikere, Stoltenberg-utvalget og flere professorer.

Før jul dro også både justisminister Knut Storberget og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sammen med to sterke delegasjoner for å lære om Portugals narkotikapolitikk – et land som avkriminaliserte bruk og besittelse av til sammen ti brukerdoser allerede i 2001.

De to ministrene støtter ikke en avkriminalisering, men Norge skal få en ny narkolov, og nå håper Knutsen at vi kan gå foran internasjonalt.

– Norge er et av verdens beste velferdssamfunn. Vi har i mange år gått i spissen mot diskriminering av menneskegrupper og bør gå foran igjen. La oss atter vise oss som en foregangsnasjon og innføre evidensbaserte virkemidler heller enn å la oss styre av fordommer, sier han.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her