*Nettavisen* Nyheter.

Krigen i ditt nabolag

under krigen fant sted i hele byen, også her opp på Grefsenkollen, minner forfatteren av boka "Det var her det skjedde", Ottar Samuelsen, oss om. Foto: Ivar Brynildsen

Advarsel: Leser du boka "Det var her det skjedde", vil du aldri kunne rusle i nabolaget igjen uten å se for deg dramatiske scener fra andre verdenskrig.

NORDRE AKER: Boka har ett mål i følge forfatteren Ottar Samuelsen selv.

Jeg vil at folk skal gå og se seg rundt i byen og tenke at "det var her det skjedde", sier Samuelsen, som selv mener Oslos bygninger har fått ny betydning.

Jeg føler at byen min har fått en ny dimensjon, sier han, og forteller at arbeidet med boka har tatt tid.

Har tatt tid

Det har vært et langt lerret å bleke, så det har tatt et par år, ja. Det var egentlig ikke meningen at jeg skulle skrive den. Jeg er jo verken forfatter eller fotograf, men jeg hadde ideen. Så jeg tok kontakt med Arnfinn Moland ved Norsk Hjemmefrontmuseum og spurte "tror du på ideen?". "Ja", svarte han, og da jeg spurte om han visste om noen som kunne skrive den, sa han "jeg tror du skal skrive den sjøl", sier han.

Hva sa du da?

Jeg svelga tungt og sa "gulp". Men jeg er veldig glad for det nå, sier han.

Med seg på laget fikk han også datteren, Ingrid Samuelsen Harboe, som er nyutdannet fotograf. Samuelsen har hatt et sterkt forhold til krigen, siden han vokste opp på femti- og sekstitallet, og har forsøkt å videreføre interessen til barna sine.

Sterkt

Boka begynner 9. april 1940 klokka 04.21. Denne morgenen sto tyske soldater på Rådhuskaia og ventet på Blücher. Klokken 04.21 ble krysseren senket utenfor Drøbak. For Samuelsen har det vært viktig å dokumentere historien både slik den så ut da og nå. Derfor tok han med seg datteren til Rådhuskaia, 9. april 2008 klokka 04.21.

Det var veldig spesielt å stå der sammen med datteren sin. Og liksom fornemme litt av den samme følelsen som de tyske soldatene må ha kjent da, det var veldig sterkt, sier han.

Boka er bygget opp rundt bildene, da det er disse som har vært viktig å formidle for Samuelsen. Bilder fra den tyske okkupasjonen som aldri har vært publisert tidligere, vises i boka, og for Samuelsen har det vært viktig å få fram følelser hos publikum.

Det har vært utrolig viktig for meg å få fram den litt "creepy" følelsen av å leve under okkupasjon, og jeg håper kanskje særlig forsiden bidrar til det, sier han, om bildet som viser flagg med hakekors nedover Karl Johans gate. Et annet sterkt bilde han trekker frem viser en enorm folkemengde som feirer tysk høsttakkefest på Universitetsplassen. Et tredje bilde han er stolt av å ha funnet frem til viser tyske soldater med fakler foran slottet.

Dette er vår nære historie, og for meg er det et mål at flest mulig skal vite mest mulig om hva som skjedde under krigen i deres eget nabolag, sier Samuelsen. Boken hans er full av referanser til adresser og hendelser over hele byen, også Bydel Nordre Aker. Ottar Samuelsen tar oss med ut på Grefsenkollen. Vi balanserer oss ut over issvuller, og blir belønnet med den fantastiske utsikt over hele byen.

Torsdag 23. november 1944 sto Ragnar Sollie, eller Pelle, som var dekknavnet hans, i dette området, forteller Samuelsen. Herfra fulgte han sin planlagte sprengning av skip og kraner på Aker og Nyland verft. Mange mener dette var den største samlede sabotasjeaksjon i Oslo under krigen.

Jeg har fått mange filmer i hodet underveis i arbeidet med denne boken, røper forfatteren som også eier og driver forlaget Dinamo. Han utgir mange bøker. Likevel, denne er ikke bare en i rekken!

Krigen har vært en hovedinteresse gjennom hele livet. Jeg håper noen ber meg om å holde foredrag for klasser eller foreninger i tiden fremover. Dette stoffet er levende for meg, sier han.

Stor interesse

Så mange av bygningene vi omgir oss med er er fylt med så mye drama, sier han. Forfatteren er overveldet over den gode mottakelsen boka har fått. Det går mot trykking av et nytt opplag. Noen oppfølger blir det ikke, selv om Oslo har krigshistorier nok i seg til flere bind.

De sterkeste historiene er nok dekket nå. Men jeg gir meg likevel ikke her. Jeg ønsker å trykke mindre versjoner av boken for de enkelte områder av byen. Tanken er at leseren skal kunne ta med seg boka på lommen og så vandre rundt på oppdagelsesferd i egen bydel, sier Ottar Samuelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag