Kriger om karakterer i barneskolen

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) og byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap)er sterkt uenige om karakterer i barneskolen.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) og byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap)er sterkt uenige om karakterer i barneskolen.

En ny undersøkelse slår fast at et flertall i Oslo støtter karakterer i barneskolen. Skolebyråd Torger Ødegaard (H) og byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap) er svært uenige om karakterenes nytteverdi.

OSLO: DittOslo har tidligere skrevet om at flere barneskoler i Oslo innfører muntlige karakterer i basisfag på 7.trinn til høsten.

LES OGSÅ: Innfører karakterer i 7. klasse

Innføringen er kontroversiell fordi opplæringsloven i utgangspunktet ikke tillater karakterer i barneskolen . Muntlige karakterer er i så fall et smutthull i loven.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) fronter nå en undersøkelse om karakterer på 7.trinn. Undersøkelsen, som er foretatt av Infact på oppdrag fra Høyre blant 1120 osloborgere, viser at flertallet støtter innføring av karakterer på 7. trinn, ett av partiets kjernesaker.

Del på Facebook

–På kollisjonskurs

I undersøkelsen støtter 6 av 10 innføring av karakterer. Motstanden er størst blant SV-velgere. Størst er støtten hos Høyre og Frp-velgere. Noe overraskende er at også et lite flertall av de spurte Ap-velgerne er for innføring av karakterer på 7.trinn.

– Dette forteller meg at Libe Rieber-Mohn og Arbeiderpartiet er på kollisjonskurs med egne velgere, sier Torger Ødegaard. Ødegaards parti Høyre kniver nå med Ap for posisjoner i bystyre- og kommunestyrevalget til høsten.

Vil omgjøre opplæringsloven

Ødegaard legger ikke skjul på at karakterer på 7. trinn kun er første skritt på veien.

– Vi ønsker innføring av karakterer i basisfag på barneskolen. Da er det naturlig å begynne på 7.trinn. Dette er en velprøvd politikk i våre naboland. Finland har karakterer fra 4.klasse, Sverige har fra 6. klasse, sier Ødegaard.

Han sier Høyre ønsker å omgjøre opplæringsloven for å gjøre det mulig å innføre skriftlige karakterer, men det er et lite aber;

– Da må vi komme til makten først, sier han.

Skrur klokka tilbake i tid

Arbeiderpartiet, ved byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn, benekter at partiet går mot egen velgermasse. Partiet er sterkt i mot karakterer i barneskolen.

– Hvis Høyre kommer til makta i Norge vil klokka kunne bli skrudd tilbake på flere områder. Det vi snakker om her er bare ett eksempel, sier Rieber-Mohn.

Hun mener en avsluttende karakter i barneskolen ikke vil bidra til noe vesentlig, verken for eleven eller skolen.

– Dette handler egentlig om at Oslo Høyre ønsker å innføre karakterer fra 5. klasse. Det er det Oslo Høyre har vedtatt som politisk mål. Dette er både våre velgere og flertallet av velgerne for øvrig i mot, sier hun.

LES OGSÅ: Lærere sier rungende nei

Virker inspirerende

Torger Ødegaard og Høyre ønsker at elever gjennom hele skoleløpet skal få en skriftlig og muntlig tilbakemelding.

– Jeg mener karakterer vil lette overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen. Jeg mener det virker motiverende og inspirerende, og at det vil føre til at flere greier seg bedre og består, sier han.

Ødegaard hevder elevene etterspør en tydeligere og klarere tilbakemelding.

– Det å vente med karakterer gjør det vanskeligere for de som sliter når karakterene først kommer, sier han.

Del på Facebook

Unødvendig

Libe Rieber-Mohn og Ap er sterkt uenig.

– Barn i barneskolealder er stort sett svært læringsvillige og vitebegjærlige. Alle som har eller har hatt unger i den alderen kan bekrefte det. Det er derfor at man for flere tiår siden fant ut at karakterer er unødvendig som motivasjonsfaktor i barneskolen, sier Rieber-Mohn.

Ap tror, i motsetning til Høyre, at karakterer kan virke som en sterk demotivasjonsfaktor på barn i barneskolealder.

– Dessuten er karakterer i barneskolen helt unødvendig som kriterium for opptak til ungdomsskolen. Der får alle plass. Det vil si – der skal alle få plass, sier Rieber-Mohn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag