Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kriminelle kartlegger forsvarsløse eldre

En ansatt i hjemmetjenesten ble forfulgt av en mann som det er grunn til å tro gjorde det for å få oversikt over hvor forsvarsløse eldre bor. Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune advarer nå om at metoden kan bli brukt også i andre bydeler.
En ansatt i hjemmetjenesten ble forfulgt av en mann som det er grunn til å tro gjorde det for å få oversikt over hvor forsvarsløse eldre bor. Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune advarer nå om at metoden kan bli brukt også i andre bydeler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester har varslet samtlige bydeler i Oslo om en ransmetode av eldre som skremmer vannet av de ansatte i hjemmetjenesten.

FORBANNET: Enhetsleder Monika Vartdal er forbannet over at kriminelle bruker hjemmetjenesten for å finne frem til forsvarsløse eldre.

ALNA: En hjelpepleier fra Furuset hjemmetjeneste i Bydel Alna opplevde 10. oktober 2011 å bli forfulgt av en mann i bil i cirka en time mens hun var ute og utførte oppdrag hos tre pasienter i hjemmesykepleien.Mannen kjørte en Saab sedan av brun farge, var glattbarbert eller skallet og kjørte med GPS på. Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune sier i et skriv til alle Oslos bydeler at:

«...det var grunn til bekymring for om mannens hensikt var å kartlegge hvor brukerne av hjemmetjenesten bor...».

– Vær ekstra varsom

Pleie- og omsorgssjef i Oslo kommune, Eva Waaler, sier de ansatte i bydelenes hjemmetjenester må være ekstra oppmerksomme på ting som virker mistenksomt. Hun stiller også spørsmål om det er en god idé at enkelte av hjemmetjenestene kjører rundt i biler som er merket med navn.

– Det kan være smart å ikke ha navn på bilene. Det kan tenkes at noen med vonde hensikter vet om det, og følger etter de, sier Waaler.

Omsorgssjefen sier hun aldri har hørt om hendelser som dette før.

– Om det er en ny måte for kriminelle å komme til eldre på kan jeg ikke si, men jeg vil håpe at ansatte i hjemmetjenesten er ekstra varsomme, og at dette er noe de tenker på.

Ble forfulgt

I skrivet fra byrådsavdelingen står det videre at mens hjelpepleieren var inne hos en av brukerne sto mannen og ventet lenger fremme i veien. Dette gjorde han også gjorde da hun (hjelpepleieren jour.anm.) senere snudde for å hente en kollega som var på en annen adresse.

Hendelsen ble rapportert til Stovner politistasjon, og bydelen har gitt informasjon til alle ansatte i hjemmetjenesten om å være oppmerksomme på slike hendelser, samt merke seg bilnummer og signalement.

Senere på kvelden 10. oktober hadde noen kommet seg inn hos en av disse brukerne og fått med seg en lommebok. Byrådsavdelingen skriver metoden kan tenkes å benyttes også i andre bydeler.

– Usmakelig oppførsel

De ansatte, representert av enhetsleder Monika Vartdal i hjemmetjenesten i Bydel Alna, er opprørt over slike episoder, som virker til å stadig blir vanligere. Tidligere har også kriminelle utgitt seg for å være fra Hjelp 24, for å komme seg inn hos eldre.

– Klart det er ubehagelig for de ansatte å bli forfulgt. Det har vært flere slike episoder tidligere, både her og i andre bydeler, sier Vartdal.

Enhetslederen sier hun blir forbannet, og kaller det rent usmakelig å bruke hjemmetjenesten for å finne frem til forsvarsløse eldre.

– De kriminelle blir mer og mer utspekulert. Det er viktig at de som bruker hjemmetjenesten alltid ber om legitimasjon, og ikke slipper inn folk de ikke kjenner, sier hun.

Vartdal sier de har tatt opp problemstillingen på personalmøter, og alle ansatte melder fra til politiet om de registrerer noe uvanlig.

– Vi forebygger ved å informere, men vi kan ikke forebygge alle tilfeller. Det er trist at det er blitt sånn at eldre ikke kan leve trygt i sitt eget hjem, sier hun.

Ingen pågrepet

Fra Stovner politistasjon får Lokalavisen Groruddalen opplyst at politiet arbeider med flere slike beslektede saker. De mistenkte har ikke alltid samme signalement, men politiet antar at det er snakk om samme person.

– Vi har ingen pågrepet i disse sakene. Politiet får telefoner på slike saker på forskjellige steder i Oslo, men per nå har vi ingen mistenkte, sier politiførstebetjent Pedersen ved Stovner politistasjon, som ikke ønsker fornavnet på trykk.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!