RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kriminelt bra på Frogner

Dommeren Vibecke Groth benytter sin erfaring til mer enn jobb. Hun har nå kommet ut med sin andre bok, og handlingen foregår på Frogner.

FROGNER/ SENTRUM: Jeg er født på Frogner, så det er naturlig for meg at det er der handlingen i boken finner sted. Det er jo miljøet fra Frogner jeg kjenner, forteller Vibecke Groth. Denne kvinnen er mer enn en dommer, hun er også krimforfatter.
"Advokatene" er Groths andre bok og hører til krim-sjangeren. Hovedpersonen er Vera Cappelen. Hun er en vellykket og flink advokat, med en vanskelig oppvekst. Hun prøver å være en god mor, men blir ofte satt i klemme mellom karriere og barn.
Jeg ville gjøre noe annet, ikke holde meg til lurvete mannfolk som er detektiver, smiler Groth.
Boken handler om drap som skjer på byens vestkant, og advokaten Vera Cappelen setter i gang egen undersøkelse av drapet.
Ettersom det der Frogner jeg kjenner best, plasserte jeg hovedpersonen der. Dessuten er dette et sted som passer fint for en opptatt advokat å holde til, sier Groth.
Glad i Frogner
Groth bodde selv her til hun var ti år gammel. Etter noen år flyttet hun tilbake.
Det var helt naturlig for meg å komme tilbake hit til mine røtter. Mye har forandret seg, men jeg trives. Frogner er som et moderne samfunn i en gammel drakt, mener dommeren.
Selv gikk hun på Uranienborg skole og føler at oppveksten var bra. Hun forteller om all lekingen i parken som barn.
Vi lekte mye ute. Stod på skøyter og gikk på ski. Det var topp for barn på den tiden. Nå er det mer trafikk, men jeg trives godt uansett, sier Groth
Hun er glad i de koselige gamle bygningene, men også det urbane og moderne. Ofte kommer minnene fra barndommens dager tilbake når hun rusler oppover handlegaten. Og det er hjemme på Frogner hun skriver bøkene sine.
Helt siden Vibecke Groth var liten, har hun lest mye. Hun har alltid hatt et ønske om å skrive, men var usikker på om hun kom til å klare det. Etter litt press fra en venninne kom den første boken ut.
Men å gi opp dommerkarrieren for skrivingen vil hun ikke.
Jeg har en altfor spennende jobb til å kunne gi den opp, skrive kan jeg gjøre etter pensjonen. Da kan jeg sitte i leiligheten min på Frogner og skrive og titte ut av vinduet. Likevel er skrivingen blitt en viktig del av meg, selv om det er noe jeg gjør på fritiden min.
Jobb gir inspirasjon
Inspirasjon er ikke noe mangel for denne damen. Sammen med oppveksten på vestkanten og hendelser i jobben klarer hun å snurpe sammen historiene.
Jeg har vært advokat i mange år, og nå er jeg dommer. Man opplever så mye i sånne yrker. Jeg får inspirasjon fra saker, hendelser og personer jeg jobber med. Man plukker opp litt fra hver virkelighet og setter det sammen, forteller dommeren.
Hun legger til at hun tror alle er preget av oppveksten sin og kan kjenne seg igjen i hennes skildringer.
Det er viktig at mine miljø- og personskildringer er troverdige. Da er det naturlig å ta utgangspunket fra stedet jeg er fra, sier Groth.
Groth innrømmer at hun kjenner seg litt igjen i hovedpersonen, men understreker at det ikke er henne.
Jeg kan jo mye om sakene "Vera" kommer borti, og jeg vet hvordan advokatmiljøet er, men utover det er det ikke noe likheter mellom meg og "Vera", mener Groth.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere