*Nettavisen* Nyheter.

Krise for båteiere i Bestumkilen

VIL STÅ TOMT: Båtene som har vært i opplag på statens tomt må finne andre alternativer. Arkivfoto

Statsbygg forlanger 750.000 i leie for sin del av opplagstomten. Det blir for dyrt for båtopplaget. I tillegg må kommunen betale erstatning for ulovlig utleie.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE FREDET: Båtopplagsforeningens urettmessige utleie til bobiler vil bli tema i møte med Statsbygg. Foto: Vidar Bakken

BESTUMKILEN: Statsbygg ville ha slutt på at Oslo kommune ulovlig leide ut Statsbyggs tomt til Sjølyst/Karenslyst båtopplagsforening.

Tomtens størrelse er på cirka 10.500 m². Det har foregått siden 1989. Etter forhandlinger må kommunen betale 411.000 kroner «for urettmessig å ha leid ut til båtopplagsforeningen», som det heter i Bymiljøetatens årsmelding.

Ingen enighet

– 411 000 kroner har vi kommet til enighet om. Når det gjelder leieavtale av statens grunn, er vi i dialog med Oslo kommune, men vi har ikke kommet til enighet med hensyn til leiekontrakt, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Ullern Avis og Akersposten har gjennom flere artikler pekt på de merkverdige leieforholdene i Bestumkilen som er preget av rot og uregelmessigheter.

Ved siden av ulovlig fremleie er leieprisen for opplagsområdet lite regulert siden 1989. Opplagsforeningen har i tillegg tjent millioner på utleie til bobiler på det samme området, uten leieavtale med Statsbygg.

Takket nei

– Statsbygg har kommet med et tilbud på 750.000 kroner i årlig leie. Det har vi takket nei til. I mellomtiden forsøker vi å finne andre løsninger for de båtene som ikke får opplagsplass på tomten denne vinteren, sier Ellen Løvseth i Bymiljøetaten, som tiltrer i Småbåtutvalget.

Utvalget består av representanter for båtopplag, båtforeninger, oppnevnte politikere og representanter fra byrådsavdeling og etater. Småbåtutvalget disponerer småbåtfondet som leieinntektene fra vinteropplaget går inn i. Disse midlene blir så tildelt opplagsforeninger og båtforeninger etter søknad.

300 båteiere rammet

Det er nå brudd i forhandlingene mellom Statsbygg og Oslo kommune, og i første omgang er det 300 båteiere som blir rammet. En del vil kunne få plass i boblehavn, mens andre vil få plass ved ytterligere fortetting på det tillatte området.

– Fremdeles er det snakk om 150 båter vi trenger plass til, sier Løvseth.

Rygh informerer om at det skal være et møte med båtforeninger og opplagsforeninger i et forsøk på å finne en løsning. Her vil både vinteropplag og bobilene på statens tomt bli tema.

– Vi vil at forholdet skal være regulert og vi vil leie ut. Leieprisen som er satt er basert på takst av tomten, sier Rygh.

Leiepriser stått stille

Kommunen har altså leid ut statens grunn uten avtale. I tillegg har leieprisene stått nærmest stille siden 1989 for vinteropplaget, selv om konsumprisindeksen i perioden viser at det har vært en prisstigning på 62 prosent. Kommunens avtale med opplagsforeningen følger heller ikke konsumprisindeksen som legges til grunn for sommeravtalen.

Leien for vinteropplaget i åtte måneder, inkludert statens tomt, var på 445.990 kroner for 51.500 m² i 2010. Fire måneders sommerleie, ikke inkludert statens grunn, var på 257 854 kroner i 2010. Den var for øvrig på 275 000 i 2002 ved inngåelse av avtalen.

Sommeravtalen fra 2002 innbefattet altså ikke statens grunn, mens i revidert avtale for vinteropplaget i 2004 fortsatte kommunen å leie ut statens grunn. Det har ikke vært mulig å få noe fornuftig svar på hvordan dette har foregått.

Fellesstyret Sjølyst/Karenslyst båtopplagsforening informerer båtforeningene om at det på grunn av fortetting av båter på kommunens område vil bli trangere enn vanlig og at alle båter ikke kan regne med å være på vannet innen 1. juni neste år.

Foreningen skriver også at dette berører sikkerheten ved brann, da fremkommeligheten for brannbiler reduseres. Foreningen beregner at cirka 550 båter kommer på land mot normalt 725.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.