Krisen på Ahus snart løst

MANGLER LEGER: Mens helsepersonell jobber så godt de kan, venter de også på å få nye kolleger på Ahus. - Snart er bemanningssituasjonen på Ahus løst, sier Robin Kåss (Ap).

MANGLER LEGER: Mens helsepersonell jobber så godt de kan, venter de også på å få nye kolleger på Ahus. - Snart er bemanningssituasjonen på Ahus løst, sier Robin Kåss (Ap).

Ahus sliter med å få nok spesialister. Robin Kåss (Ap) forsikrer om at dette snart er løst, men slakter Høyres løfter til pasientene.

LØRENSKOG/OSLO: – Vi er helt enig med Afshan Rafiq i Høyre når hun sier at både personell og penger må flyttes til Ahus når 160.000 pasienter flyttes. Men problemet med Høyre er at de vil flytte pasientene, men ikke legene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Robin Kåss.

Del på Facebook

Han ber Rafiq ta et oppgjør med kollegene sine i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Høyre sentralt og i Oslo protesterer jo hver gang vi i Ap tar grep i denne situasjonen. De motsetter seg å redusere bemanning i Oslo selv om pasientene er flyttet til Ahus.

Flytting fra Oslo til Ahus

Ifølge stassekretæren har sykehusene fått både direkte støtte og lån i prosessen med å flytte driften til Ahus.

– Det viktigste akkurat nå er å få kontroll på driften i Oslo, hvor det er for mange stillinger i forhold til pasientgrunnlaget og pengene, sier Kåss, og legger til at sykehusene ble bevilget mer penger i år, og får ytterligere i 2012. – Den beste løsningen hadde vært at helsepersonellet fra Oslo Universitetssykehus (OUS) fylte de ledige stillingene ved Ahus, men prosessen har gått litt tregere enn forventet, mener Kåss.

I år har Ahus benyttet seg av vikarer og innleid personell.

– Ahus har i løpet av året løst den vanskelige bemanningssituasjonen

– Planen har hele tiden vært at det må skje en tilpasning av driften til pasientgrunnlaget, både ved OUS og ved Ahus, sier Kåss.

Med andre ord en nedtrapping avdriften på Oslo Universitetssykehus, og opptrapping på Ahus.

Ingen oppsigelser

– Dette betyr ikke oppsigelser eller mindre penger. Driften flytter fra ett sykehus til et annet, sier Kåss, og understreker at godt samarbeid mellom sykehusene, og med ledelsen i Helse Sør-Øst er vesentlig for å gjennomføre opptrappingen på Ahus effektivt.

– En god dialog med ledelse og ansatte er viktig.

Pasienten kommer først

Hensynet til pasienter har gått først i denne prosessen, ifølge Kåss. Han trekker frem samarbeid på tvers av sykehus i Oslo og i Akershus som selv nøkkelen for å få til en god prosess ved overflyttingen av pasienter.

– Den nye sykehusledelsen jobber iherdig med å tilpasse driften i forhold pasientgrunnlaget. Blant annet blir det lite nyansettelser i Oslo. Dette er noe som skaper støy, men det er helt nødvendig for at ressursens skal bli brukt riktig, sier Kåss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.