Kritiserer Michelin-guiden for snevert storby-fokus

Torsdag ble det kjent at restauranten Maaemo får beholde sine to stjerner i Michelin-guiden. Pressen var på plass under kunngjøringen.

Torsdag ble det kjent at restauranten Maaemo får beholde sine to stjerner i Michelin-guiden. Pressen var på plass under kunngjøringen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Mange restauranter utenfor Oslo hadde fortjent å få en stjerne i den nye nordiske Michelin-guiden, mener matskribent Andreas Viestad.

26.02.15 13:30

Torsdag lanserte den tradisjonsrike Michelin-guiden sin første nordiske utgave. Forventningene var store til at det for første gang skulle åpnes opp for omtale og stjerner også til restauranter utenfor Oslo.

Men årets stjernedryss var igjen kun forbeholdt hovedstadens restauranter. Skuffende, mener matskribent Andreas Viestad.

– Jeg synes det er rart at de ikke har tatt turen innom Stavanger, Trondheim og Bergen når guiden først skal lansere en nordisk utgave. Der er det flere restauranter man seriøst burde vurdert å gi en stjerne, sier Viestad til NTB.

Les også: Michelin-stjerner til fire norske restauranter

- Ikke noe nytt
Han peker på at blant annet restaurantene Credo i Trondheim, Lysverket og Colonialen i Bergen og Re-Naa i Stavanger som sterke stjernekandidater.

– Med den nordiske guiden hadde Michelin lovet at de skal gjøre noe nytt og annerledes, men egentlig gjør de bare det samme som før, holder seg til hovedstedene, bare i en ny innpakning, sier Viestad.

Kokk Andreas Viestad er kritisk til Michelin-guiden. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Viestad sier han tror det handler om budsjett når de ansatte i guiden ikke har å reise mer rundt i landet.

– Kanskje de ikke gidder eller har råd. I hvert fall prioriterer de det ikke på samme måte som de ville ha gjort i Frankrike eller Italia.

Viestad mener det er en stor svakhet ved den nye guiden.

– Du kan ikke bruke den som et oppslagsverk å kjøre rundt med i Skandinavia, slik du kan i landene lenger sør i Europa, sier han.

Les også: Herpet løvene til Ringnes for 100.000 i fylla

Har testet
Internasjonal direktør for Michelin-guiden, Michael Ellis sier til NTB at guidens medarbeidere har besøkt restauranter i flere norske byer, deriblant Stavanger og Tromsø, det siste året, men at ingen av dem nådde opp i denne omgang.

Han sier de vil følge opp med nye besøk i året som kommer, og det er gode muligheter for at andre byer enn Oslo blir inkludert i den nordiske guiden. (©NTB)

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.