RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritisk til Harlem-stempel

- VGs oppslag om vold og kriminalitet i Groruddalen blåser opp virkeligheten. Dette er storm i et vannglass, sier Bjørn Hansen ved Stovner Politistasjon.

Groruddalen: Nylig presenterte VG en undersøkelse av Røde Kors Ressurssenter om vold og kriminalitet blant unge i Groruddalen. Den viser at av 67 ungdommer mellom 16 og 20 år har 65 prosent av guttene utøvd vold. En tredjedel av jentene og halvparten av guttene sier de selv har blitt utsatt for vold. I tillegg har nærmere 30 prosent av de spurte vært med på ran. VG har supplert undersøkelsen med et eget intervju med "Atif" som sier det er fristende å rane bensinstasjoner hvis pengene mangler. Det mener Bjørn Hansen ved Stovner Politistasjon er med på å blåse opp virkeligheten.
Jeg har ikke fått lest hele undersøkelsen, men reagerer likevel på VGs oppslag. For det første tror vi ikke at så mange som nesten 30 prosent av de unge i Groruddalen har vært med på ran. Vi tviler ikke på at de har svart som de har gjort, men tror heller at unges oppfatning av hva som er ran og tyveri, er mer flytende, sier Hansen og fortsetter:
Statistikken viser at det hittil i år er begått 40 personran i Groruddalen. Vi skulle ønske tallet var mye lavere, men sett i lys av at det bor 123 000 mennesker i området, stemmer ikke det overens med det bildet VG gir om "voldsfrykt i Oslo's Harlem". I tillegg har antall bedriftsran - også bensinstasjoner - sunket til seks hittil i år, mot 20 på samme tid i fjor, sier Hansen.
Politiet ønsker ikke å spekulere i mørketall på eventuelle ikke-anmeldte ran eller tyverier, men viser til at Grorudområdet har hatt en generell forbedring, særlig i forhold til registrering av førstegangskriminelle.

Mange sliter

Leder for Røde Kors Ressurssentre, Vidar Remfeldt, er enig i at VGs oppslag om undersøkelsen kan feiltolkes:
Jeg synes i utgangspunktet at artikkelen er informativ. Likevel blir det galt når "Groruddalen" blir omskrevet til "Grorud", som er to helt forskjellige områder. I tillegg er jeg enig i at VGs intervju med "Atif" vrenger virkeligheten. Type ran de unge forteller om gjelder stort sett "barneran", - kanskje en mobiltelefon, klokke eller penger. "Barneran" er alvorlig nok, men jeg vil likevel få frem at bensinstasjonsran ikke er representativt for de vi har spurt, sier Remfeldt og fortsetter:
Når det er sagt; vi føler at situasjonen for mange unge i Groruddalen er utrygg, og vi tar dem på alvor. Det gjelder ungdom både med og uten norsk etnisk bakgrunn. Vi vet også at det er mørketall i forhold til ikke-anmeldte ran og tyverier, av frykt for represalier, sier Remfeldt. Han legger til at alle som var med i undersøkelsen var tilfeldig utvalgte, og ikke nødvendigvis brukere av ressurssenteret.

Kartlegger behovene

Remfeldt forteller at undersøkelsen ikke er kvalitativ eller vitenskapelig, men en behovanalyse:
Vi ønsket å få vite noe mer om hva som rører seg i ungdomsmiljøene og intervjuene har vært med på å vise oss hva vi kan sette i gang av tiltak for å bedre oppvekstvilkårene, sier Remfeldt. Blant annet har ressurssenteret på Grorud nå startet "Fokus på egen fremtid", som skal hjelpe unge med jobbsøking, finne bolig, velge utdannelse og yrke, med egne temakvelder. I tillegg skal eldre ungdommer bli kurset innenfor forebyggende arbeid i samarbeid med Konfliktrådet i Oslo og Akershus. Mer informasjon finnes på www.ressurssentrene.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere