RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritiske til skolebehovsplanen


Det var en stor og engasjert gjeng som møtte opp til åpen halvtime sist mandag. De fleste var fra Abildsø og kom i forbindelse med Skolebehovsplanen. FOTO: Nina Schyberg Olsen
Det var en stor og engasjert gjeng som møtte opp til åpen halvtime sist mandag. De fleste var fra Abildsø og kom i forbindelse med Skolebehovsplanen. FOTO: Nina Schyberg Olsen
Bydel Østensjø trenger nærmere 1000 nye skoleplasser innen 2020, men verken lokalpolitikere eller abildsøforeldre ser positivt på de foreslåtte løsningene.

ØSTENSJØ: Mandag 22. juni var Skolebehovsplanen for 2010-2020 et stort tema på sesongens siste møte i Østensjø bydelsutvalg (BU).

Som omtalt i Nordstrands Blad har bydelen et stort behov for nye skoleplasser, og Utdanningsetaten har foreslått omfattende strukturelle endringer for å møte behovet (se faktaboks).

Vil ha konsekvensutredning

Vivi Opdal fra FAU på Abildsø skole hadde med seg en haug av engasjerte foreldre og barn til åpen halvtime.

- Det skal være kort vei til god læring, og vi er kritiske til flere av forslagene i planen. Det er snakk om ren flytting av elever, uten hensyn til konsekvenser for verken lokalmiljø, læringsmiljø eller trafikkmiljø. Andre typer tiltak som utvidelser og nyetablering av skoler synes ikke å være vurdert, til tross for at planen bemerker at det for dette området fysisk sett ligger tilrette for slike tiltak, sa Opdal blant annet i sin appell .

Byråkratisk brettspill

Abildsø FAU kritiserer planen for å lage storskoler som skal avlaste andre skoler, som igjen skal avlaste andre skoler.

- Et stort antall barn og unge vil bli henvist til skoler utenfor sitt eget nærområde. Dette vil medføre mer trafikk, farligere skolevei, dårligere integrering og svakere bånd mellom skole og lokalmiljø, sa Vivi Opdal.

- Nedlegging av 500 videregående plasser fremstår som spesielt lite hensiktsmessig da planen forutsetter økende behov for videregående opplæring i området. FAU vil derfor på det sterkeste anmode Utdanningsetaten om å revurdere denne planen og anbefale at kapasitetsproblemene løses lokalt, heller enn å behandle barn og unge som brikker i et byråkratisk brettspill, sa Opdal til stor applaus fra salen.

Egen Facebook-aksjon

FAU delte ut et langt skriv til BU, med en rekke argumenter for hvorfor man bør gå imot forslagene. I tillegg ble det informert om Facebook-aksjonen La Abildsø skole bestå som barne- og ungdomsskole", med over 600 medlemmer hittil.

Støtte fra lokalpolitikerne

Da BU helt på slutten av sitt møte endelig behandlet Skolebehovsplanen, var det bare to tapre FAU'ere igjen i salen. De kunne imidlertid glede seg over støtte fra lokalpolitikerne

- Vi har behov for skoleplasser tilsvarende to nye skoler innen 2020. Denne løsningen er en kriseløsning som ikke løser problemene i vår bydel, sa Gunnar Pedersen (H). Han presenterte et langt høringsskriv med mange av de samme momentene som Abildsø FAU, og som ble enstemmig vedtatt.

Her oppfordres Utdanningsetaten meget sterkt om å revurdere sitt forslag til løsning. I tillegg påpeker de at det må være bedre å bygge opp kapasitet lokalt ved midlertidige løsninger og bruk av dagens skoler utover ønsket kapasitetsgrense, inntil man får etablert tilstrekkelig skolekapasitet i bydelen.

Aller helst ønsker de seg bygging av nye skoler.

I vedtaket kommer BU også med kraftig kritikk til Utdanningsetaten for den korte høringsfristen i denne omfattende saken. Den ble sendt ut bare to uker før fristen gikk ut.

Fornøyde aksjonister

Vivi Opdal og Ilse Øvstedal fra Abildsø FAU kostet på seg noen smil etter vedtaket.

- Vi er veldig fornøyd med at det er felles enighet i bydelen. BU avga en mer generell uttallelse enn vår, men det er bra at de poengterer at man først bør avlaste egne behov. Nå er det bare å håpe at man når frem!

Skolebehovsplanen behandles sentralt til høsten, i forbindelse med Oslo-budsjettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere