RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritiske til utviklingsplan

Sist onsdag holdt byråd Grete Horntvedt (H) ekstra høringsmøte om utviklingsplanen for Groruddalen. Den langsiktige planen møtte mye kritkk.

Byråd for byutvikling Grete Horntvedt lover bedre miljø for Groruddalen. Utviklingsplanen er svært langsiktig: fram mot 2030 skal det sørges for et bedre miljø i dalen. Mange av de som møtte frem i bydelssalen på Furuset sist onsdag synes dette er altfor lenge til.
Vi kan umulig forholde oss til en 30-årsplan, sa Olav Tønsberg, leder av Alna Arbeiderparti.
Dette er sentrale ting som man burde ha tatt tak i for lenge siden. Hvor bindende er disse politiske planene, egentlig? spurte han. Tønsberg tilføyde at han syntes det var flott at det endelig kom en helhetlig plan for Groruddalen, da dette er noe man har ventet på i mange år.
Men det må satses på et helt annet tidsperspektiv, sa han, og han hadde mange med seg. Flere av de fremmøtte mente at planen var altfor langsiktig, og at den virket veldig svevende. Steinar Saghaug, leder i samferdselsgruppa i Groruddalen Miljøforum, mente planen har åpenbare svakheter:
Planen tar ikke tak i miljø-svakhetene og utfordringene i dag. I løpet av de kommende 20-30 årene vil vegtrafikken øke med 20-30 prosent, sa han.
Grete Horntvedt forsvarte sitt langsiktige tidsperspektiv til de fremmøtte slik:
Perspektivet er frem til 2030. Vi er avhengige av et samarbeid med de statlige myndigheter.
Det er faktisk mye konkret her også, sa hun til de som mente at planene var svevende. Horntvedt understreket at en stor utfordring blir å løfte kollektivtrafikken opp og fram.
Lytter til folket
På møtet presenterte Grete Horntvedt høringsutkastet til "Helhetlig utviklingsplan for Groruddalen. Strategier for et bedre miljø mot 2030". Deretter var det publikums tur til å kommentere og holde innlegg, noe de benyttet seg av. Både politikere, representanter fra bydelene, næringsdrivende, foreninger og vel, beboere og organisasjoner var til stede. Et tilsvarende møte ble holdt i slutten av januar på dagtid, noe byråden har måttet tåle kritikk for. Derfor holdt hun dette ekstra møtet på kveldstid, slik at flere kunne delta.
Horntvedt ønsker høring om plandokumentet før det sendes ut til politisk behandling.
Det er ikke sikkert man kan gjøre alle til lags. Det er mye arbeid og detaljer som skal til, men vi håper å få fanget opp det som er vesentlig. Vi vil også løfte nye momenter inn, om det kommer frem noe nytt som er viktig, sa hun.
Dere skal vite hva bystyret ønsker, også jobber vi etter det. De store partiene må være enige. Det betyr noe for oss, hva folk i dalen mener, sa Horntvedt.
Vil engasjere ungdommen
Noe alle var enige om er at trafikk, og den forurensningen det medfører, er hovedproblemet i Groruddalen. Thomas Nygren fra Natur og Ungdom mente at det er nødvendig å skaffe kollektivfelt på de tre største innfartsårene.
Og det må skje nå. Man trenger ikke vente til 2011 for å begynne med det, sa han.
Nygren syntes også det burde bli bedre muligheter for innfartsparkering, så folk kan ta kollektive transportmidler inn til sentrum.
Man må gjøre det lønnsomt for bilistene å reise kollektivt, sa han.
Horntvedt sa seg enig i at kollektivtrafikken må bli bedre, og lovte Natur og Ungdom å ta med seg deres innspill.
Og jeg kan tenke meg å legge opp en egen ungdomshøring, der de som bor her kan få si sin mening. Jeg vil forsøke å få ungdommen skikkelig engasjert, og finne ut hva som er viktig i fremtiden her, sa hun.
Horntvedt sa hun ble inspirert av det de fremmøtte sa, og at hun ville ta det med seg videre. Hun lovte at bystyret vil tenke seg godt om på hvor de skal legge nye boligområder, og at de vil foredle det som er.
Jeg har fått flere gode poeng her i kveld. Nå er det Groruddalens tur! Alt skal være med i planen som legges fram for bystyret, sa hun. Byråden oppfordret alle til å komme med innspill før fristen 1.mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere