*Nettavisen* Nyheter.

KRONIKK: «Det er feigt å ikke totalforby tigging»

FORBUDT: Det er fritt fram for bostedsløse å tigge i Oslo, men nåde deg om du prøver å sove på gata eller i en park. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Illustrasjonsfoto: Hege Bjørnsdatter Braaten

I går vedtok bystyret at det ikke lenger er lov å sove på veier eller under bruer i tettbebygde strøk. Fra før er det forbudt å sove utendørs i parker, på offentlige plasser og på grøntområder. I praksis er det nå altså forbudt å sove utendørs i tettbebygde strøk i hovedstaden. Dette rammer hovedsaklig to grupper: tilreisende romfolk og rusavhengige.

LES OGSÅ: Romfolket ble ikke hørt

De samme to gruppene vil rammes av et eventuelt tiggeforbud i enkelte soner i byen – også da sonene der det ferdes folk. Det ser nemlig ut til at Marka foreløpig er et friområde for både utesoving og tigging. Byen med det store hjertet viser såpass raushet.

For enn så lenge er det ikke flertall i bystyret for et tiggeforbud. Slik lovverket ser ut i dag handler dét kun om feighet – man sier en ting, men gjør det stikk motsatte. Mens man sier man vil hjelpe, gjør man i steden livet enda vanskeligere for dem som trenger bistand. Det hadde vært mer ærlig å faktisk forby den aktiviteten man åpenbart vil til livs.

FØLG SAKEN OM ROMFOLKET I OSLO HER

Per i dag har de folkevalgte kun vedtatt seg bort fra problemene. I følge Arbeiderpartiet handler ikke dette om kriminalisering, men om å hjelpe mennesker i nød. De vil nemlig få en slutt på utnyttelse av mennesker.

Det er en underlig måte å vise storsinn på.

For nå kan politikere med loven i hånd vise bort alle dem det er vanskelig å forholde seg til. Alle dem som krever mye av oss som medmennesker, som lever på skyggesiden i rike Norge, og som fram til nå har funnet seg et hjem under Sinsenkrysset, i en park eller et parkeringshus.

De får altså tilbud om å sove i marka, så lenge de flytter seg hvert andre døgn så klart. Dette er neppe en måte å forhindre menneskehandel eller utnytting på, det gjør det bare enda vanskeligere for dem som er offer i slike situasjoner.

LES OGSÅ: Romfolket: – Ingen vil leie ut til oss

Politikerne har nå gjort sitt, og overlater situasjonen til politiet. Riktignok har politiet begrensede ressurser, og med tanke på at verken romfolk eller rusavhengige i nevneverdig grad har blitt fengslet eller bøtelagt for soving på ulovlige steder de siste årene, er det kanskje liten sannsynlighet for at det skjer noen endring i år – på tross av at forbudet nå er totalt der folk er bofast.

Likevel har Oslos politikere vedtatt seg ut av en vanskelig situasjon, der de fortsatt kan klappe seg på skulderen og kalle seg «byen med det store hjertet». Vi har tross alt ikke noe tiggeforbud, det ville jo være å forby fattigdom, og det vil vi ikke gjøre.

I stedet har flertallet i bystyret gjort det så vanskelig som overhode mulig for dem som lever i bunnløs fattigdom. De har sendt et svært tydelig signal om at de helst ikke vil se dem, at de synes det hadde vært best om de holdt seg langt unna alle oss andre.

LES OGSÅ: – Romfolket må behandles som mennesker!

Både romfolk og rusavhengige er blant Oslos mest utsatte grupper. Begge blir møtt med hatefulle ytringer i nettavisenes kommentarfelt.
Det gjør vondt å erkjenne, men det er viktig å være ærlig: Det er lett å forstå holdningene som spres. Det er lett å skjønne at byens borgere er lei av å se den voldsomme fattigdommen og elendigheten, og det er dessverre lett å forstå at irritasjonen noen ganger overskygger medmenneskeligheten.

Men makthaverne kan ikke tillate seg det samme. Det er politikere og øvrige myndigheter som er satt til å bistå i disse vanskelige situasjonene. De må følge opp både nasjonale og internasjonale konvensjoner, som tross alt forplikter Norge til å hjelpe vanskeligstilte, enten de er romfolk, rusavhengige eller andre.

DittOslo.no har ved flere anledninger skrevet om Norges forpliktelser overfor romfolket. Enn så lenge har de synlige resultatene av disse forpliktelsene uteblitt i Oslo. I stedet har bystyret nå vedtatt å gjøre det enda litt vanskeligere for dem, slik at de kanskje reiser tilbake til hjemlandet sitt av seg selv. Ute av syne, ute av sinn, synes å være den underliggende årsaken til vedtaket i bystyret.

Det er uholdbart. Bystyret burde i steden ta tak i det virkelige problemet, og sørge for bedre levekår for dem som trenger det mest.

Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør Mediehuset dittOslo

FØLG SAKEN OM ROMFOLKET I OSLO HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.