*Nettavisen* Nyheter.

KRONIKK: «Det er utilgivelig å rasere Ekebergskogen»

Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen aksjonerte forrige lørdag. De ber om planenen om skulpturpark i skogen skrinlegges. Foto: Foto: Eirik Heitmann Rasch

Klikk på bildet for å forstørre.

Marianne Sunde

Vi aksepterer ikke at Oslos politikere tar fra oss Ekebergskogen for at milliardær Christian Ringnes skal få kommersialisere området. Ekebergskogen er den siste sentrumsnære skogen Oslo har. En fredet plett, en oase, med trær, blomster og fuglekvitter. Dette må bevares.

Del på Facebook

LES OGSÅ: – Gammeldags å ta bort skog for å lage park

Vi vil ikke:

– at denne skogen skal forvandles til en turistmaskin med opptil 600.000 besøkende i året.

– at 255 dekar av denne skogen skal bygges ut.

– at det skal lages veier over eventyrlige skogsstier og rundsva.

– at det skal spises av Ekebergsletta for å lage parkeringsplasser for busser.

– at det skal bygges gondolbane i skogen med stasjon og servicebygg i tre etasjer – vedtaket om gondolbane må omgjøres.

– at det skal utplasseres 80 skulpturer, noen opptil 9 meter,

– at det skal settes ut kunstinstallasjoner med lyseffekter.

– at det skal bygges paviljong i to etasjer.

– at det skal bygges utsiktsplatting der Munch skal ha fått inspirasjon til sitt «Skrik» – det er som vi hører Munchs skrik.

– at det skal bygges serveringssted med souvenirbutikk i skogen

– at det skal graves ut og lages fylling på fire meter for å demme opp et vann på 400 kvadratmeter

Vi vil:

– bevare skogstiene, skogbunnen og blomstene,

– vi vil bevare trærne

– vi vil at fuglene skal kunne hekke og dyrene ha sin tråkk i fred.

Vi ønsker fortsatt å nyte denne skogens ro, et stilleområde som er i gangavstand fra Gamlebyen og sentrum. Vi ønsker at de 30.000 som skal bo i Bjørvika skal få oppleve idyllen når de går oppover skogen i Ekebergåsen. Vi ønsker at barnehagebarn fortsatt skal kunne bygge hytter, og at skoleklasser skal kunne ha naturfagtimer i skogen. Vi ønsker å bevare ridesletta og muligheten til å ri i skogen.

LES OGSÅ: Sier ja til gondolbane og skulpturpark i Ekebergskogen

LES OGSÅ: – Dette sikrer Ekebergskråningens grønne profil

Vi ønsker fortsatt å nyte byens vakreste og mest fredfulle utsikt, la blikket hvile på fjorden og øyene, og ikke forstyrres av høye skulpturer og kunstinstallasjoner. Planen omfatter både skog og parkområder hvor kommunen ikke har vært seg sitt ansvar bevisst og røktet dette på en tilfredsstillende måte. Men dette kan overhode ikke tjene som gyldig argument for å legge Ekebergskogen over i hendene på private aktører. Vi krever at kommunen tar ansvar - gjerne med private gaver - og skjøtter friluftsområdet.

Oslo kommune reklamerer med at Ringnes sin skulpturparkgave på 300 millioner over 50 år er en «raus gave». Men det er ikke en raus gave når vi mister uerstattelige verdier for all framtid for at Christian Ringnes skal bruke det samme området til å drive kommers og bygge sitt monument.

Men vi anklager ikke Christian Ringnes for å være den taktiske strategen og investoren Christian Ringnes. Vi anklager våre politikere som lar seg blende, og ikke vil, eller evner å se konsekvensene av hva de setter i gang. Som ikke forstår at Ekebergskogen ikke er et byggefelt. Som ikke forstår hvilken verdi skogen har for folks livskvalitet, for folks fysiske og psykiske helse. Som ikke forstår at mange føler planene som et overgrep.

Transparency International som arbeider mot korrupsjon internasjonalt går nå ut og advarer med røde flagg mot dette prosjektet. Organisasjonen uttaler om planene for Ekebergåsen: «Det kreves en ekstra profesjonalitet av politikerne, at de ikke lar seg blende, og ikke tilpasser seg de private ønskene, men holder fast ved fellesskapets interesser».

Prosjektmedløperne har hastverk, resten synes ikke å fatte alvoret. Vår regjering har som sitt mantra i naturvernspørsmål: «Å tenke globalt og handle lokalt». Oslos politikere handler ikke lokalt, de hestehandler lokalt. Og de svikter oss som har stemt dem inn i bystyret. De svikter barna og framtida. Dette prosjektet skulle aldri vært påbegynt. Det er en skam om det blir vedtatt. Men det er ingen skam å snu. Det er på tide nå. Stopp opp og lytt:

Ta ikke skogen fra oss. Skogen er allemannseie, skogen tilhører fellesskapet, skogen er vår. En skulpturpark kan bygges hvor som helst i et område som trenger å forskjønnes. En naturskog er et kunstverk i seg selv, og kan aldri bygges opp igjen.

Marianne Sunde
Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag