RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IKKE TILFREDSTILLENDE: Jens Schei Hansen med datteren Maren Oline (2,5 år) og Per Julius Helweg med de tre år gamle tvillingene Theodor og Alice mener at Lopperud-barna ikke får utfoldet seg nok fordi utearealene er okkupert av en midlertidig brakkebarnehage. Foto: Nina Schyberg Olsen
IKKE TILFREDSTILLENDE: Jens Schei Hansen med datteren Maren Oline (2,5 år) og Per Julius Helweg med de tre år gamle tvillingene Theodor og Alice mener at Lopperud-barna ikke får utfoldet seg nok fordi utearealene er okkupert av en midlertidig brakkebarnehage. Foto: Nina Schyberg Olsen

KRONIKK: «Når skal politikerne tenke kvalitet for barna?»

Vi er fedre til barn i Lopperud barnehage i Bydel Østensjø. Og vi er foreldrenes representanter i barnehagens Samarbeidsutvalg.

Lopperud Barnehage må være en av landets fineste der den ligger i et nytt bygg med panoramautsikt over Rustadfeltet mellom Østensjøvannet og Østmarka. Barnehagen har flotte ansatte og god ledelse. Likevel har vi foreldre fått en sak i fanget, som gjør oss eitrende forbanna og får oss til å lure på hva slags tilbud byens politikere egentlig ønsker å gi barna.

Lopperud barnehage har nemlig fått en koloss av et brakkebygg på sitt område. Brakkene har stått der siden Lopperud barnehage ble bygd i 2007 og har fungert som midlertidig bygg for Manglerud idrettsbarnehage. Bygget skulle rives i 2011, siden barna som var der midlertidig nå har flyttet ut. Men nå har Plan- og bygningsetaten innvilget midlertidig brukstillatelse ut 2015! Årsaken er mangel på barnehageplasser i byen og bystyret har vedtatt at alle brakkene, eller paviljongene som politikerne kaller dem, skal stå.

Er det ikke det viktigste at byens barn har barnehageplass – brakker eller ei? Joda, det er alle enige om. Det vi er oppbrakt over er at det ikke er politisk vilje til å bygge skikkelige barnehager og sørge for at alle barn har et uteområde som er i tråd med anbefalt norm for barnehagene.

Da Lopperud barnehage sto ferdig i 2009 var den bygget for å huse 90 barn. Utearealet var beregnet i forhold til dette. I skrivende stund går det 99 barn i barnehagen. Fra og med desember økes antall barn med 45. Totalt blir det 144 barn. 72 barn under 3 år og 72 barn over 3 år.

Når man tar med i betraktningen at brakkene tar mye av utearealet, bør det være klart at barna får minimal uteplass å boltre seg på. Den veiledende arealnormen tilsier at utearealet per barn over 3 år skal være 24 kvadratmeter og 33 kvadratmeter per barn under tre år. Dette skulle tilsi at barna i Lopperud skulle ha drøyt 4000 kvadratmeter uteareal tilgjengelig.

Vi slår fast at Lopperud barnehage er langt unna anbefalt norm for uteareale.

72 småbarn under tre år skal dele på to husker og en sandkasse! De store barna har noen flere lekeapparater, men også større behov for å bevege seg. Ansatte sier de må bruke mesteparten av tida på å vokte barna i stedet for å involvere seg i barnas lek.

Vi er også bekymret for de trafikkmessige konsekvensene. Paal Bergs vei er ikke tilrettelagt for så mye trafikk. I tillegg er den skolevei for mange barn på Rustad skole. Vi har varslet Manglerud politistasjon om faren. Beboere i området er også fortvilet.

Vi er opptatt av barnehagehverdagen. Vi vil at barna skal få utfolde seg, lære, leke og ha det gøy. Barn i Lopperud har det meste på plass, men de har et uteområde som ikke holder mål. Og årsaken til det er et bevisst politisk valg fra Oslos politikere. Ikke på bydelsnivå. Der er det tverrpolitisk enighet om at brakkene på Lopperud bør fjernes. Dette har de også meddelt byrådsavdeling for kultur og utdanning.

Men på Rådhuset tenker de åpenbart annerledes. Vi vil gjerne vite hva slags tilbud de ønsker å gi byens barn. Er det nok å sette opp noen bygg og stappe ungene inn der?

Standardsvaret vi får fra kommunen er at det ikke finnes tomter i bydelen, og derfor må brakkene stå. Selvsagt finnes det tomter. Dette er et prioriteringsspørsmål.

Men her er det penger å spare og barn har ikke klagerett, og foreldre er stort sett sjeleglad bare for å ha fått barnehageplass. Og vi får høre at det er så fin natur rundt barnehagen så det er ikke så farlig med utearealet. Prøv å dra med 72 barn under tre år på gåtur i marka. Lykke til!

Brakkene må fjernes så raskt som mulig. Så får byens politikere ta ansvar og sørge for kvalitet i barnehagene. Vi nekter å tro at det står så dårlig til i Oslo at det vi ser i Lopperud barnehage er den barnehagehverdagen man ønsker å tilby byens barn.

Fabian – du som vil alle vel – kan du rydde opp i dette?


Jens Schei Hansen og Per Julius Helweg
Foreldrerepresentanter i SU i Lopperud Barnehage

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere