KRONIKK: «Ruskengeneralen har ingen plass i Rusken!»

Jakob Pedersen Nygård (t.v.), leder i Oslo Rød Ungdom og styremedlem i Rødt Oslo, er svært kritiske til Ruskengeneral Jan Haugers uttalelser i forhold til romfolket i Oslo.

Jakob Pedersen Nygård (t.v.), leder i Oslo Rød Ungdom og styremedlem i Rødt Oslo, er svært kritiske til Ruskengeneral Jan Haugers uttalelser i forhold til romfolket i Oslo. Foto: Arkivfoto

Jeg er enig med min partikollega Reza Rezaee om at Ruskengeneral Jan Hauger burde gå av. En av grunnene til dette er stigmatiserende kommentarer om rumenere som: «De stjeler, nasker, driver med lommetyveri og tigger. Dette er multikriminelle. Jeg sier ikke at akkurat disse er det, men miljøet er det. Fengslene er fulle av folk fra Øst-Europa.» Dette sa Hauger til dittOslo 15. juli.

Alle som har vært i Oslo kan se at det er store sosiale problemer knyttet til tigging, og kanskje spesielt knyttet til rumenere. Men å komme med påstander om at miljøet består av «multikriminelle» som han velger å kalle det, grenser til hva jeg ville kalt rasisme. Hvis han hadde ment at det jødiske miljøet var «multikriminelt» og at alle jøder «stjeler, nasker, driver med lommetyveri og tigger» så ville det blitt kalt antisemittisme.

Påstander om at rumenerne griller og spiser hunder og rotter har blitt tilbakevist av rumenerne selv. En rumener uttaler til Aften etter uttalelsene til Jan Hauger: «Vi hadde ikke nedverdiget oss til å spise rotte- og hundekjøtt selv om vi ikke fikk mat på én uke.» Aften får bli med disse rumenerne for å se og fotografere at de lager et måltid bestående av svinekjøtt, friske bønner, løk, tomat, smør, dill og paprika. Hvordan Jan Hauger har kommet fram til påstandene sine kan man undres over, men at de har rot i virkeligheten er vanskelig å tro.

Rusken-general Jan Hauger er, i tilegg til på selve Rusken-dagen, ute i media når han sprer rykter om rumenere og når han raser en personlig krig mot alle former for graffiti i Oslo. Blant annet så var han rasende på Art Walk Oslo 2011, et konsept støttet av Christian Ringnes. Dette besto i å la en rekke internasjonalt anerkjente gatekunstartister få dekorere en rekke privateide vegger i Oslo. Det at kunstverkene var på privat eiendom og godkjent av eierne gjorde ingen forskjell. Kunsten måtte bort fordi den «trigget taggere», ifølge Jan Hauger.

Andre presseuttalelser Jan Hauger har kommet med går ut på å fjerne lovlige graffitivegger.

Det ironiske med dette er at mens Jan Hauger mener det er et stort problem at kunstnere dekorerer en vegg på privat initiativ, så mener han det er helt greit at overalt hvor man går i Oslo sentrum flommer det over av store reklameplakater driftet av Clear Channel.

Visuell forsøpling er tydeligvis greit hvis du har en diffus avtale med kommunen om drifting av reklameskilter. På Rusken sine egne hjemmesider står det at «Rusken er Oslos dugnad for opprydding og forskjønnelse av byen».

Å trakassere rumenere og kritisere gatekunst uansett form, virker langt fra Ruskens egentlige mål. Derimot så er det mye nærmere Høyre og de tidligere Frp-byrådenes politikk. Å sitte som et politisk talerør for politiske partier er ingen general for en offentlig virksomhet verdig. Jan Hauger har ingen plass i et tolerant og inkluderende Oslo!

Jakob Pedersen Nygård,
Leder i Oslo Rød Ungdom og styremedlem i Rødt Oslo.

Les alt om romfolket på vår samleside her.

Les også: – Vi må se til Europa for å løse utfordringen med romfolket

Les også: «Skal vi tillate at debatten fortsetter å handle om hund eller ikke hund?»

Les også: Ønsker ikke å bistå romfolket

Les også: Setter barn i arbeid mot tagging

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.