RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KRONIKK: «Sykehjemmene trenger frivillige»


Direktør i Sykehjemsetaten, Per Johannessen, mener frivillig innsats i sykehjemmene er avgjørende for beboernes trivsel.
Direktør i Sykehjemsetaten, Per Johannessen, mener frivillig innsats i sykehjemmene er avgjørende for beboernes trivsel. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

De fleste sykehjemmene i Oslo samarbeider med frivillige organisasjoner, og det er et rikt mangfold av tilbud og samarbeidspartnere. Dette viser kartleggingen som Utviklingssenter for sykehjem ved Abildsø sykehjem har gjennomført på oppdrag fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.Kultur- og aktivitetstilbud er et prioritert område for Sykehjemsetaten i Oslo. Etaten har siden 2008 hatt en egen frivillighetskoordinator i en prosjektstilling for å styrke satsingen på dette området. Målet er å styrke frivillighetsarbeidet lokalt på sykehjemmene, og stillingen er et koordinerende bindeledd mellom ulike frivillige aktører og frivillighetskontaktene som finnes på de fleste sykehjemmene i Oslo.

Frivillighetsarbeidet på sykehjemmene er et viktig bidrag til aktivitetstilbudet for beboerne. Det bidrar til å øke beboernes muligheter til livsutfoldelse og sosialisering. I tillegg har Oslo bystyre bevilget fem millioner årlig siden 2009, i år fire millioner kroner, til trivselstiltak ved sykehjemmene i Oslo. Sykehjemsetaten har laget innstillingen, og Byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester avgjør hvem som får tilskudd. I 2011 gikk noe av trivselstilskuddet til innkjøp av Nintendo wii-spill til flere sykehjem, fjordcruise på Oslofjorden og 500 teater- og musikkforestillinger ved sykehjemmene. Sykehjemsetaten har fått gode tilbakemeldinger fra sykehjemmene på turneene som ble gjennomført i 2011.

STERKE MENINGER? SJEKK UT VÅRE DEBATTSIDER PÅ NETT!

Sykehjemmene som lykkes med frivillighetsarbeidet har frivillighetstankegangen sterkt forankret hos ledelsen og hos de ansatte på sykehjemmet. Et godt samarbeid med lokalmiljøet er også en suksessfaktor. Flere sykehjem inviterer lokalmiljøet inn på sykehjemmet. For eksempel har sykehjemmene bidratt med praksisarena eller utlån av lokaler mot gjenytelser i form av et gode, som arrangementer/konserter for beboerne.

Det kan være vanskelig for sykehjemmene å beholde frivillige og rekruttere nye, men undersøkelsen viser at det er flere unge og flere med minoritetsbakgrunn som ønsker å være frivillig på sykehjem. For å beholde frivillige er det er viktig at de føler seg verdsatt for den innsatsen de gjør. Å ha årlige oppfølgingssamtaler og invitere til felles samlinger kan være måter å verdsette innsatsen til de frivillige.

Dette gir også et godt inntrykk av samarbeidet med sykehjemmet, som igjen kan bidra til lettere rekruttering av nye frivillige. Sykehjemmene i Oslo trenger bidrag fra frivillige. Derfor vil Sykehjemsetatens fortsette med å legge til rette for frivillighetsarbeid i sykehjemmene.

Per Johannessen Per Johannessen, Direktør Sykehjemsetaten
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere