RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KRONIKK: «Velkommen til skolestart»


Neste uke skal tusenvis av 6-åringer ha sin aller første skoledag.
Neste uke skal tusenvis av 6-åringer ha sin aller første skoledag. Foto: Arkivfoto

I løpet av noen dager møter 7.100 førsteklassinger opp for første gang på skolen, de fleste med store ransler fylt av forventninger til en helt ny hverdag. Som mor til to skolebarn innrømmer jeg gjerne at jeg var minst like spent som mine to små var da de skulle ut i «den store verden» for første gang. I disse dager er tusenvis av engasjerte Oslolærere og rektorer i gang med å forberede skoleåret slik at møtet med skolen skal bli så bra som mulig for alle. Mye skal på plass både faglig og sosialt. I år skal også 10.000 elever og 1.000 lærere møte opp på en skole som enten er ny, rehabilitert eller utvidet.

Overgangen fra barnehagen er stor. Fra å være størst i barnehagen, blir de yngst på skolen. Selv om de fleste har hatt førskolegrupper som en forberedelse til skolen, er overgangen likevel stor. Jeg er opptatt av at overgangen fra barnehagen til skolen skal bli så trygg og god som mulig. Vi har tidligere utarbeidet en Oslostandard for samarbeid og bedre overgang mellom barnehage og skole, vi har styrket det faglige samarbeid mellom barnehage og skole. Dette har gjort at 90 prosent av elevene har et informasjonsskjema med fra barnehagen til skolen, noe som setter skolen bedre i stand til å møte elevenes behov. 

Tydeliggjør skole-hjem-samarbeidet. En god dialog mellom skolen og hjemmet er helt avgjørende for elevenes læring og trivsel på skolen. Nå har vi utarbeidet en Oslostandard for skole-hjemsamarbeid som skal bidra til det. Osloskolen skal være tydelig på hva som forventes av oss som foreldre og det skal være klart hva foreldre kan forvente av skolen. Foreldre i Osloskolen kan forvente en åpen og inviterende skole som legger til rette for å gi alle elever like muligheter til å utvikle sine evner og talenter. Skolen skal på sin side kunne forvente av oss foreldre at vi engasjerer oss i skolearbeidet og hjelper til med at barna forstår skolens regler og sosiale normer. Jeg håper at vårt skole-hjem samarbeid vil bidra positivt for elevene, hjemmet og skolen.

Læringsmiljø og resultater henger sammen. Jeg er glad vi fant en løsning i Oslo slik at vi unngikk streik, og at elevene møter åpne dører første skoledag. Jeg har også tro på at løsningen vi fant vil danne et godt grunnlag for arbeidet med å utvikle Osloskolen videre. I Oslo er vi opptatt av barna skal ha et godt læringsmiljø og prioriterer derfor elevenes trivsel og fagmiljø høyt.

Elevundersøkelsen viser at Osloelevene trives bedre, er mer motivert og mobbes mindre enn i andre deler av landet. Det er viktig, men må jobbes med hver eneste dag. Samtidig er lærernes innsats og kompetanse avgjørende for hvordan det går med elevene. I Oslo har vi satset mye på lærerne og skolelederne de siste årene for å sikre at de har den kompetansen som kreves, og for å trygge dem i den viktige og kompliserte lederoppgaven som dagens skole gir. Vi har tidligere etablert introduksjonskurs og mentorordninger for lærere. Nå ønsker vi å se på hvordan vi kan utvikle karriereveier og etablere et eget sommer- og høstakademi for lærerne.

Oslo har trolig landets mest krevende elevflokk som huser elever fra hele landet og fra hele verden. 40 pst av våre elever har familiebakgrunn fra at annet land enn Norge. Til tross for dette viser Osloskolen viser gode resultater. Alt vi gjør, har til hensikt å løfte elevene og sørge for at de får et enda bedre utgangspunkt den dagen de skal stå på egne ben. Men gode resultater kommer ikke av seg selv. Vi lykkes i Oslo fordi vi er vi tett på i alle ledd. Vi har dyktige lærere og skoleledere ved alle våre skoler.

Osloskolen er trolig blant de mest gjennomsiktige skolene hvor informasjon og resultater er åpent for alle. Det vil vi fortsette med. Velkommen til nytt skoleår i Osloskolen.

Anniken Hauglie Anniken Hauglie, skolebyråd i Oslo (H)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere