RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stine Smeby (f.v.) og Håkon Sand (t.h.) fra Hauketo er fornøyde med den vanvittige responsen de fikk på facebookgruppen "Vi som skal krabbe fra Stortinget til Slottet - russeknute 2009". Her i startfasen sammen med sin moralske støtte Cornelia Kjærnes fra Nordstrand. Foto: Nina Schyberg Olsen
Stine Smeby (f.v.) og Håkon Sand (t.h.) fra Hauketo er fornøyde med den vanvittige responsen de fikk på facebookgruppen "Vi som skal krabbe fra Stortinget til Slottet - russeknute 2009". Her i startfasen sammen med sin moralske støtte Cornelia Kjærnes fra Nordstrand. Foto: Nina Schyberg Olsen

Krøp til Slottet for en knute

Folk stoppet målløse opp da hundrevis av russ sist lørdag krabbet i samlet flokk fra Stortinget til Slottet. Bak opptoget sto tre lokale avgangselever, som i utgangspunktet bare skulle ta russeknute sammen med medelever fra Bjørnholt.

BJØRNHOLT/SENTRUM: For et par uker siden opprettet Stine Smeby og Håkon Sand fra Hauketo facebook-gruppen "Vi som skal krabbe fra Stortinget til Slottet - russeknute 2009".

Gruppen var ment for klassen og noen andre lokale russ, men i løpet av kort tid fikk de over 860 medlemmer!

Krabberuss

Spenningen var stor da de sist lørdag troppet opp foran Stortinget for å lede an i krabbetoget nedover byens hovedgate. Knebeskyttere og hansker var med, men hvor mange andre ville egentlig møte opp?

SE BILDESERIE! Russ til slottet

- Jeg ga folk beskjed om at de ikke måtte feste for mye i går, smiler Stine mens plassen foran Stortinget fylles opp av stadig flere hovedsaklig rødkledde russ.

- Dette er jo helt fantastisk! Vi bor i et fritt land hvor det er lov å krabbe, men det er mye mer sosialt å gjøre det sammen enn alene. Tenk så fantastisk hvis Kongen står på balkongen når vi kommer frem. Vi savner den gamle tradisjonen med at russen krabber foran kongefamilien på 17. mai, men dette kan være et plaster på såret, sier hun entusiastisk.

Knuteinnsamling

Ifølge ryktene skal krabbeturen gjennomsnittlig ta en time, og belønningen er altså en knute i dusken på russelua. Med skolisse i.

- Jeg har 20 knuter hittil, sier Stine.

For å få de har hun blant annet kysset lærere, diskutert med Sinnataggen i 20 minutter og sittet en time oppe i et tre før skolestart sammen med bestevennen Håkon.

- Selv om dette kan virke meningsløst, er det fint at ungdom samles og gjør noe sammen. Dessuten har vi stått opp tidlig i dag for gjøre dette, det er jo litt symbolsk. Vi er ordentlig russ som ikke strider mot lover og regler, sier hun med et glis.

Ned på knærne

Minutter senere blåser hauketojenta i fløyta og maner en svær mengde russ til å gå ned på knærne. Krabbetoget er i gang!

Folk på gaten stopper himmelfalne opp når den røde horden kommer krabbende.

Turister finner frem kameraene, fremmede ser spørrende på hverandre og bilistene vet ikke riktig om de skal la krabbetoget passere på rødt eller ikke.

26 minutter

En snau halvtime senere finner vi Stine på Slottsplassen. Svett og sliten, men like glad og bare noen meter unna en kjekk gardist som vokter målet.

Vel fremme siger hun sammen, vrenger lommene for russekort til noen undrende barn og ser seg fornøyd rundt. Hun er blant de første som nådde målet, vesentlig raskere enn hun forventet.

- Åh, nå er jeg dritstolt, dette er så bra, jubler Stine, mens hun sjekker bukseknærne for hull og oppdager en stor vannblemme i hånden.

Hvor mange russ som fulgte henne i krabbetoget er vanskelig å si, men at de var svært mange og vekket oppsikt er det ingen tvil om.

- Jeg håper dette kan bli en ny tradisjon og kaster stafettpinnen videre til neste års russ, deklamerer Stine. Og etter å ha lest denne artikkelen kan hun slå enda en knute på dusken - for å ha blitt omtalt i avisen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere