RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kul kål


Kål, løk og kalv er det som skal til for å lage tøff buljong.
Kål, løk og kalv er det som skal til for å lage tøff buljong. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
År etter år får jeg barndomsassosiasjoner når den nye kålen er i butikken.

Mamma er en mester på enkel mat. Nybakt brød med masse smør, og snittet rå nykål med salt og pepper på – det er godis!

Godt likt

Tenk så stor forskjell det er på en luftig og lett nykål, kontra den tunge hodekålen som trenger langt mer kreativ behandling. Alle kokker jeg kjenner elsker kål.

Ukas vintips: Danser med kalver

Denne grønnsaken er tydeligvis noe av det tøffeste du kan servere. Jeg er enig, fordi kål merkelig nok er både elegant og rustikt på én gang.

En annen ting er hvor enkelt kålen kan tillages. Hjemme pleier jeg bare å grovdele den og woke den raskt. Den er kjempegod med smør på, men kan fint lages med en skvett usedvanlig god olivenolje i stedet. Nok salt er viktig, og gjerne nykvernet sort pepper.

Anvendelig

Kål passer til de fleste rettene jeg serverer familien. I asiatiske retter er den perfekt, men den er like god til mine norske kjøttkaker eller ørret. Jeg har til og med lagd kålpuré med stort hell.

En ting jeg synes er morsomt til, er enten frisk revet pepperrot eller finrevet skall av sitron.

Kål er ikke bare mat, men også medisin. Det sies at kål forebygger kreft, og det som er sikkert, er at den inneholder masse vitaminer, jern og fiber. Og grønnsaker generelt kan vi jo ikke få for mye av.

Univers

De fleste etikere er enige om at verden ville sett annerledes ut hvis vi spiste mer grønnsaker og ikke så mye rødt kjøtt. Så det er bare å hive seg rundt og utforske kålens univers!

Men husk på en ting: Nykål, eller sommerkål som den også kalles, må ikke kokes for mye, da blir det bare grøt. Det holder med et raskt oppkok i saltet vann.

Du kan også woke eller steke den, eller gjøre som min mor og servere den rå. Det går også an å lage en frisk kålslaw av den, men vær oppmerksom på at den inneholder litt mer væske en hvitkålen.

Ukens rett er en fyldig, men frisk buljong som er lett å lage, selv om den tar litt tid. Kalveskanken og buljongen kan fint lages dagen før.

Betrakt måltidet som en hyllest til enkelheten: Du trenger bare kalv, kål og løk for å lage noe deilig og tøft!

Oppskrift

Kalvebuljong med kål og løk

Ingredienser

500 g kalveskank i skiver

1 ss olivenolje

1 liten sjalottløk

2 fedd hvitløk

5 pepperkorn

1 laurbærblad

1 dl hvitvin

1 liter vann

---

8 borretaneløk eller 16 små perleløk

1 nykål

---

saft av 1/2 sitron

salt

1-2 ss smør

1 ts finhakket frisk estragon

---

ferskt brød eller gode skiver toastet brød

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere