RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SINTEF Byggforsk har gode råd i vinterkulda. FOTO: SINTEF
SINTEF Byggforsk har gode råd i vinterkulda. FOTO: SINTEF

Kulda koster milliarder

Tirsdag morgen ble Grønland satt ut av spill, etter at en av hovedvannledningene sprakk. Husker du å passe på dine egne rør i vinter?

OSLO: Hovedstadens befolkning ikler seg de rareste plagg om dagen, bare de er varme nok. Ungene pakkes inn i varmedress, tepper og saueskinn utenpå der igjen, mens bikkjene får på frakk og bekvemme joggesko. Og godt er det. Noe mange glemmer er imidlertid å ta grep om leiligheten når de selv befinner seg utendørs.

Nyttig informasjon

Etter en lang kuldeperiode uten problemer tror mange nemlig at faren er over. Men det er fortsatt stor sjanse for frostsprengte vannrør og kostbare vannskader. Av sanitærinstallasjoner er vannrør og tappearmatur mest utsatt for frost, melder SINTEF Byggforsk i en pressemelding.

I 2009 kostet vannskader samfunnet nærmere tre milliarder kroner. Rundt fem prosent av disse skadene antas å skyldes frost. Men frostsprenging kan unngås ved å ta noen enkle grep.

Frost i vannrør skyldes vanligvis at rørene er uheldig plassert i bygningen, for eksempel i yttervegger, i kalde kjellere og andre uoppvarmede rom, i dårlig isolerte konstruksjoner og på steder med kald trekk

– Det som skjer nå er at telen går dypere, og mange kjellere begynner å nærme seg nullpunktet. I kalde kjellerrom bør man derfor få temperaturen over på plussiden, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Når vann fryser til is, øker volumet med 9 prosent. Når temperaturen i et vannrør synker til 0 °C, begynner innfrysingen. Til slutt gir det svakeste punktet i røret etter. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut og gir store og kostbare vannskader.

Unngå vannskader

Ved fravær uten tilsyn er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen, samt tømme de avstengte rørene.

Er du hjemme, sørg for at innetemperaturen holdes på et nivå slik at vannrør montert i yttervegger, loft og kjeller ikke nærmer seg frysepunktet. Sørg spesielt for at lufteventiler og vinduer i direkte nærhet av vannrør er lukket.

Den nye brosjyren «Unngå vannskader» gir råd om tiltak for å unngå vannskader, informasjon om frostsprenging, henvisning til nyttig litteratur og nyttige telefonnumre, samt informasjon om vannskadesikring med bruk av lekkasjevarsler. Brosjyren er utarbeidet av Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk med støtte fra forsikringsbransjen i Norge. Brosjyren kan lastes ned gratis på vannskadekontoret.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere