Kulten, krapyl og kronidiot

Petter Schjerven har samlet nostalgi mellom to permer, og da snakker vi om alt fra 2000-tallets «schpaa» til tidligere tiders bannskap.

Petter Schjerven har samlet nostalgi mellom to permer, og da snakker vi om alt fra 2000-tallets «schpaa» til tidligere tiders bannskap. Foto: FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

Dette er tre av nesten to tusen ord som har fått plass i Petter Wilhelm Blichfeldt Schjervens nylanserte Nostalgiske Ordbok. På tide å hente frem minnene.

SPIKERSUPPA: dittOslo møter Petter utenfor Libristeltet i Spikersuppa. Det er Oslo bokfestvial og masse folk.

Allikevel stikker han seg ut i mengden med sine blå runde solbriller og hatt som passer til den avslappete og kule stilen.

– Boken er en samling av cirka to tusen ord som enten er ute av språket eller på god vei. Pluss en del ord som rett og slett fortjener ekstra oppmerksomhet, sier han.

Det er også illustrasjoner i boken som viser hva de ulike ordene betyr, hvis noe skulle være vanskelig å forstå.

SE BILDER: OSLO BOKFESTIVAL

Idémyldring

– Vi har brukt nesten ett år på å sanke ord, og det har vi gjort på alle mulige måter. Fra ord vi husker selv og liker, til idémyldring med redaksjonen, og idémøte med eldre mennesker for mer inspirasjon, sier han.

Resultatet ble til slutt en samling på over fire tusen ord, men som etter en lengre prosess ble halvert og samlet i en stor blå bok med et overlagt eldre utrykk.

Arkeologisk virksomhet

Petter mener at dette er en bok for unge som gamle, det er en del ord som hadde sine glansdager for bare ti år siden og som allerede er på god vei ut av språket.

– En på seksten vil sikkert huske ord som for eksempel schpaaa. Kanskje også finne glede i å gå igjennom boken og se ord med gammlemodig karakter og bli nysgjerrig på å finne ut hva de betyr. Det blir nesten som en lett arkeologisk virksomhet med ord, sier han.

LES OGSÅ: LITTERÆRE OSLOBORGERE

Mange favorittord

Forfatteren selv har store vanskeligheter med å velge en klar favoritt blant de to tusen ordene, det er rett og slett for mange han liker.

– Som du ser er det jo en del gule lapper i boken min, sier han og blar opp til en av de markerte sidene.

– Her for eksempel har du ord som basketak, døgeenikt, kranglefant, mehe, og ikke minst det klassiske hytte med neven, alle er jeg stor fan av, sier han og smiler.

– Poenget er at mange av disse ordene er jo så bra at de bør brukes, sier han og medgir at et sted baki der ligger det et håp om at denne boken kan bidra til at bruken av disse litt glemte ordene vil igjen finne sin plass.

Gamle minner

– Det jeg liker best er at folk kan bare bla opp på en helt virkårlig side og finne ord, le av dem og deretter bla videre til neste tilfeldige side. For andre kan den også bli en skikkelig vandring ned «memory lane», hvor de kan tenke tilbake til gamle dager og husker en enkel dag eller hendelse på grunn av dette ordet, sier han.

Nå håper han at leserene får like mye glede av å lese boken som han har hatt av å skrive den.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag