RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haruki Murakami tas i mot som en rockestjerne når han gjester Norge.
Haruki Murakami tas i mot som en rockestjerne når han gjester Norge. Foto: FOTO: PROMO

Kultforfatter satte rekord

I likhet med Henrik Ibsen blir den japanske forfatteren Haruki Murakami tilgodesett med en egen festival i hovedstaden. Billettene til forfatterbesøket satte rekord på Litteraturhuset.

WERGELANDSVEIEN: – Vi visste at Murakami var populær, men dette hadde vi ikke forventet, sier programansvarlig ved Murakamifestivalen, Silje Riise Næss.

Interessen for den japanske kultforfatteren Haruki Murakamis Oslo-besøk sendte sjokkbølger gjennom Litteraturhuset nylig.

Samtlige billetter ble revet vekk på under et kvarter, og nå må de besøkende belage seg på å stå slik at alle får plass; pågangen sprengte nemlig billettsystemet – noe som førte til oversalg av billetter.

Litterært forbilde

Forfatterbesøket er hovedattraksjonen under den fire dager lange Murakamifestivalen, som arrangeres på Litteraturhuset neste helg.

– Murakami er blant de fremste eksponentene for japansk samtidslitteratur og har fått en langt større og mer dedikert leserskare siden sist han gjestet Norge. Med festivalen ønsker vi både å se nærmere på Murakamisk forfatterskap og japansk kultur, sier Riise Næss.

– Vi har invitert flere norske forfattere som har utpekt Murakami som et litterært forbilde -blant andre Frode Grytten, som skal holde sitt sagnomsuste foredrag om Murakamis litterære univers for tredje gang under festivalen.

– Lørdagens konsert med Håvard Wiik trio kommer til å bli helt spesiell. Den heter Peter Cat-night, og er oppkalt etter jazzklubben Murakami drev i Tokyo i sin tid. De som går glipp av Gryttens foredrag på fredag får dessuten en ny sjanse til å se ham der, da han er konferansier under arrangementet.

Stjernen på Pax

Pax forlag, som har kontoret sitt på i Huitfeldsgate på Solli, gir ut Murakami i Norge.

– Han er uten tvil en av våre mestselgende av våre forfattere, med et opplag på 80 000 av samtlige utgivelser, sier forlagets informsjons- og markedssjef Alexander Opsal, som slettes ikke er overrasket over billettetterspørselen.

– Hvorfor tror du Murakami har vunnet hjertene til så mange norske lesere?

– Mange nordmenn er fascinert av Japan og japansk kultur. Det kan være fordi vi er litt private og tilbaketrukne - noe som også preger den japanske kulturen.

Opsal forteller at Murakami-salget ikke tok ordentlig av før de slapp roman nummer tre - “Norwegian Wood”.

– Det er ikke utenkelig at det har noe med tittelen å gjøre, nei - vi vet jo at en del nordmenn vet å glede seg over å få litt oppmerksomhet fra utlandet, humrer han.Murakamifestivalen starter fredag og holder på i hele huset frem til mandag. Komplett program er å finne på Litteraturhusets hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere