*Nettavisen* Nyheter.

Kultregissørens favoritt

FERSK I FAGET: Jason Schwartzman har vært trofast mot Wes Anderson siden han ble hyret, mot alle odds, til gymnaskomedien «Rushmore» (1998. Bildet er fra «I Heart Huckabees». (FOTO: Filmweb)

Kultregissør Wes Anderson kan plukke fra øverste Hollywood-hylle. Men skuespilleren han benytter hyppigst, er kompisen Jason Schwartzman (29).

Klikk på bildet for å forstørre.

TRE BRØDRE: Wes Anderson instruerer Adrien Brody, Jason Schwartzman og Owen Wilson i dannelsesreiseberetningen «The Darjeeling Limited» (2007). (FOTO: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

LILLEREV: Jason Schwartzman gir stemme til Ash (helt til høyre) i Wes Andersons animasjonsdebut «Den fantastiske Mikkel Rev», som får norgespremiere 5. februar. (FOTO: Filmweb)

Vi hørte ham i «The Royal Tenenbaums» (2001). Vi så ham i «Hotel Chevalier» og «The Darjeeling Limited» (2007). Denne vinteren låner Schwartzman stemme til en av nøkkelfigurene i «Den fantastiske Mikkel Rev» (norgespremiere 5. februar).

Det er ingen tvil om at vår mann er inne i varmen hos kred-regissør Anderson.

– Det er forbløffende og forfriskende å jobbe med Wes, rapporterer han fra et hotellrom i London.

– Filmer flest lages på samlebåndsmetoden, noe som vel er naturlig når det er så mye penger involvert. Men måten Wes gjør det på, ligner ikke engang. Når Wes går i gang med en film, vet du at det vil bli uortodokst og et eventyr. Det gjør det desto morsommere å snakke om, sier Schwartzman.

Røverhistorie

«Fantastic Mr. Fox» er selvsagt basert på Roald Dahls røverhistorie ved samme navn fra 1970. Mens George Clooney blåser liv i tittelskikkelsen, og Meryl Streep i kona Felicity, spiller Schwartzman Ash, sønnen i hiet. Det er ikke fritt for at han kjenner seg igjen i rollen som ubekvem jypling.

– Jeg synes det er morsomt hvordan Wes har gjort disse dyrene så menneskelige, forteller han.

– Da jeg leste manus, tenkte jeg at det var jo sånn jeg hadde det da jeg var 12-13 selv. Det er en snodig tid, en «utafor-tid». Kanskje blir du aldri tatt med på laget, eller kanskje har du en far med et sterkt og mektig rykte som du ønsker å leve opp til. Jeg har vært der, vedgår Schwartzman, som kommer fra en familie med lange showbiztradisjoner.

Ut av kroppen

Det var i 1997 Anderson hanket ham inn til gymnaskomedien og gjennombruddet «Rushmore». Da var Schwartzman 17 og mer opptatt av musikk.

– Jeg kan ikke få understreket nok hvor «ut av kroppen» den opplevelsen var for meg. Det skjedde så rart og kjapt at det føltes som en drøm, sier han og humrer.

– Det handlet ikke om å være bra. Det handlet om ikke å være dårlig. Jeg klamret meg fast for harde livet. Selv da filmen kom ut, hadde jeg ikke skaffet meg agent. Jeg hadde ingenting. Jeg trodde aldri jeg ville få være med i flere spillefilmer.

Slik gikk det som kjent ikke. Jonas Åkerlunds «Spun», David Russells «I Heart Huckabees» og Sofia Coppolas «Marie Antoinette» var bare tre av snakkisene Schwartzman medvirket i på 2000-tallet. Siden har han prioritert utviklingen av HBO-serien «Bored to Death», hvor han tolker en tvilsom privatetterforsker.

Kjøtt og blod

Når det gjelder «Mikkel Rev», gleder han seg ikke minst til DVD-en er klar. Bonusmaterialet dokumenterer Andersons særegne tilnærming til animasjon, ifølge Schwartzman.

– Der får du se folk som Clooney og Bill Murray løpe rundt på en gård og knurre til hverandre mens de graver i jorda. Kort fortalt får du se det som skjer på kinolerretet, i kjøtt og blod, sier han og humrer igjen.

Hva mener så sjefen selv om den gode Jason?

– Et halvt minutt etter at jeg traff ham, visste jeg at han var riktig for meg. Den oppfatningen har ikke endret seg i løpet av årene, skryter Anderson under lanseringen.

– Han har utviklet seg som skuespiller i tida som har gått, og vi har beholdt vennskapet. Nå som vi også har skrevet sammen, er det et likeverdig samarbeid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.