*Nettavisen* Nyheter.

Kultur som ressurs

Arkitektene i Heimstadlære vil utnytte den ledige plassen på nærsentrene i Groruddalen .

VEITVET: Stengte butikker, konkurssalg og følelsen av en svunnen tid preger mange nærsentre i Groruddalen. Da Siri Jæger Brudvik (31) og Ulrika Berner Staugaard (35) deltok i en arkitektkonkurranse på Haugerud for to år siden, ble de inspirert til å arrangere et kulturarrangement på Romsås. Mest for å se hvor lite som skal til for å endre inntrykket. De så umiddelbart at det ble en suksess, og jentene var i startgropa for noe stort.

- Vi så at det var en mulighet her. En mulighet til å gjøre noe med alle de glemte nærsentrene. Først skrev vi en kronikk i Aftenposten, og så ble vi bedt av Fritt Ord om å kartlegge alle sentrene i Groruddalen, forteller Ulrika.

Vilje og innsats

Onsdag 9. mars skal arkitektene presentere prosjektet, lansere boken og samtidig vise til lignende vellykkede prosjekter fra blant annet Danmark i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2. Det er åpent for alle.

- Seminaret er ment å være inspirerende for mulige leietakere, kreative sjeler og også for politikere og utvalg som faktisk kan gjøre noe med sentrenes rolle, sier de to arkitektene.

Det er ingen tvil om at mange nærsentre i Groruddalen sliter. Konkurssalg og midlertidige butikker preger mange av sentrene, men som møteplass kan de fortsatt bety veldig mye for drabantbyene.

- Det er på tide å tenke nytt. Det er ikke interessant for kjedene å fokusere på de mindre nærsentrene, så da må de endres slik at de i stedet blir et møtested med andre tilbud, sier Siri og Ulrika.

Levende sentre

For at sentrene skal kunne fungere som en møteplass både lokalt og for byen som helhet, er det nødt til å skje ting der.

- Vi ønsker et levende senter. De tomme lokalene kan brukes til andre ting. På Veitvet jobber de nå parallelt med prosjekter som vårt, kulturell profil og fysisk oppgradering. Senteret bærer preg av dårlig forbindelse mellom torgplan og gateplan. Det er ingen følelse av en helhet, sier Ulrika.

Et av forslagene Heimstadlære kom med i fjor var å tilby kreative personer kontorplass gratis i ett år, mot at de bidro til at senteret ble mer levende. Disse personene er nå i ferd med å flytte inn, og blant dem finnes arkitekter, filmprodusenter, fotografer og billedkunstnere for å nevne noen.

- Vi kan nok ikke ta æren for det alene. Vi foreslo det, men det er mange som har bidratt til at det faktisk skjedde. Hvis senteret får en slik kulturell posisjon at det brukes til flere ting, vil det kunne profilere senteret på en positiv måte og samtidig skape en møteplass på tvers av grupperinger, sier de to arkitektene i Heimstadlære.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.