RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Kulturell fyllekule»


 
  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Festivalsjef for Miniøya, Linn Lunder, etterlyser flere alkoholfrie kulturarrangementer i byen vår. Det er vi helt enige i. Lunder får også støtte av organisasjonen AV-OG-TIL, som jobber for godt alkovett i hverdagen.

For idretten har det etter hvert blitt en selvfølge med alkoholfrie arrangementer. Men i kulturlivet råder det mange steder en oppfatning om at alkohol er en del av selve opplevelsen.

LES FLERE MENINGER HER

Når statistikk og offentlige rapporter i tillegg forteller om kraftig økende alkoholforbruk blant nordmenn, kan det vitne om at vi befinner oss midt i en kulturell fyllekule.

Ikke bare er det en forventning om tilgjengelig alkohol på kulturarrangementer, men daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen, peker også på en annen utvikling.

– Før var det vanlig å be naboen over på en kopp kaffe. Nå er kaffekoppen byttet ut med vinflaska, sier hun.

Og hvordan blir så bakrusen?

Slik trenden er i Oslo i dag, så ekskluderes barn og unge fra mange kulturarrangementer nettopp fordi at de over 18 år skal få anledning til å drikke seg til en promille mens favorittbandet opptrer.

I seg selv er det ikke noe galt i det. Men når summen av arrangementer fører til at det nesten ikke finnes arrangementer der ungdommer og voksne kan oppleve kultur sammen, så er det på tide å stoppe opp.

Barne- og ungdomsarrangementer lider ofte under at muligheten til inntjening blir dårligere, uten salg av alkohol.

Miniøyasjef Lunder mener det også svekker kvaliteten. Og vi er helt enige med henne når hun sier at barn og unge også fortjener kvalitet når det gjelder kulturarrangement.

Hvis det er slik at manglende inntjening alene er årsaken til at det er få alkoholfrie kulturarrangement her i byen, så bør politikerne komme på banen. Kan vi godta argumentene om at markedet bestemmer, hvis det går ut over barn og unges mulighet til et godt kulturtilbud?

Nei, mener vi. Samtidig mener vi at viktigheten av at barn og voksne kan få felles kulturelle møteplasser ikke må undervurderes, i en tid og i et samfunn der avstanden mellom generasjonene blir større og større.

Leder, Lokalavisene Oslo 28. april 2011.

LES FLERE MENINGER HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere