RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturelt vårslepp

I 2004 sto nordstrandgutten Petter Schjerven og hans NRK-program "Typisk norsk" for kåringen av Norges nasjonalord. Vinneren ble "dugnad". At dugnadsånden lever i vårt distrikt, er det ingen som helst tvil om.

I dagens avis bringer vi reportasjer fra det reneste kulturelle vårsleppet blant distriktets barn og unge. Vi har vært på øvelser, premièrer og forestillinger på Bjørndal, på Nordseter, på Bøler og på Nordstrand. Medlemmene i Østensjø barne- og ungdomsteater har øvd som besatt siden august i fjor. På Bjørndal har de stått på like lenge, og på Nordseter satte de i gang ved begynnelsen av skoleåret. Bak produksjonene står barneskoler, ungdomsskoler og lokale teatergrupper. Et formidabelt frivillig arbeid er lagt ned, både av barna selv, av foreldre og lærere.

Én ting er at våre lokale talenter får en scene å utfolde seg på. Enda viktigere er den effekten denne type dugnadsarbeid har på samholdet og nettverkene i nærmiljøet. Slike kulturprosjekter skaper bredere kontaktflater og flere berøringspunkter mellom barn og mellom voksne. Dette igjen gir et trygt og godt miljø.

Vi tror det er ekstra viktig å holde på de meningsfulle fellesskapsaktivitetene i en tid der samfunnet for mange unge (og gamle) kan oppleves som fragmentert. Vi har færre felles tradisjoner enn før. Færre felles referansepunkter men desto flere individuelle. Vi har større valgfrihet, og skaper i større grad vår egen identitet. Vi tror derfor det er viktig at barn og unge får utfolde seg innenfor trygge, forutsigbare rammer. Dramaprosjekter som de vi har besøkt den siste uka er et prima eksempel på nettopp dette.

PS 1: I kåringen av Norges nasjonalord i språkprogrammet "Typisk norsk" vant ordet "Dugnad" knepent foran "jah" (på innpust), "matpakke", "hæ" og "koselig".

PS 2: Gå inn på våre nettsider, www.noblad.no, og se mange flere bilder fra øvelsene og forestillingene enn de vi fikk plass til i avisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere