Kulturhus i nordisk nybarokk

historie: Hjørnebygningen som ble reist i 1916 har hatt besøk av både Prince og Bruce Springsteen – blant annet.

historie: Hjørnebygningen som ble reist i 1916 har hatt besøk av både Prince og Bruce Springsteen – blant annet. Foto: Foto: Grace Brynn

«Alle» vet at Smuget er et kulturhus med teater- og musikkscener og tallrike arrangementer. Men vet du hvem som tegnet det fine huset?

OSLO SENTRUM: Einar Engelstad var elev ved Kunst- og håndverksskolen i Kristiania før han fullførte arkitektutdannelsen i Tyskland. Det gjorde han ved Technische Hochschule i Dresden 1899-1900. Etterpå dro han tilbake til hjemlandet, og ble arkitektassistent hos Herman Backer til 1904, før han slo seg ned som selvstendig arkitekt i Kristiania.

Del på Facebook

Han brukte litt tid på å “finne seg sjæl”, men i 1909 begynte han å få skikkelig dreis på det.

Han begynte med en villa i Dagaliveien 17 i Aker, samt sag, høvleri og tilbygg i jugendstil (1909-11) for Edw. Lloyd Ltd. i Hønefoss.

Likte nordisk nybarokk

Endelig kommer vi til perioden 1910-20, da laget han flere hus som ble kjent – som Rosenkrantz gate 22 i nordisk nybarokk. Han likte det litt tunge og monumentale.

Bygget står på det som en gang var Tordenskiolds plass - plassen gikk over i historien under den store rådhusutbygningen. Rosenkrantz gate 22 hadde opprinnelig adresse Tordenskiolds plass 3. I dag er dette en av byens travleste underholdningsgater.

Hjørnebygningen mot det som den gang var Tordenskiolds plass ble reist i 1916. Fasaden er i pusset tegl, med vinduskarmer og andre detaljer i drammensgranitt. Granitten kan du beundre på nært hold i den skulpturelt utformede portalen. Ganske flott, ikke sant?

Smuget slo seg til

Smuget åpnet i 1985 med lokaler i Kirkegaten 34. I 1992 flyttet de til Rosenkrantzgate 22 , og ble et av våre største kulturhus. Musikkprofilen er allsidig, med jazz, rock, blues, R&B, funk, soul, viser om hverandre.

Kjente artister som Prince, Bruce Springsteen, Guns’n’Roses, Peter Gabriel, Mick Jagger, Stevie Wonder, Eric Clapton, ToTo og Mariah Carey er noen av dem som har besøkt Smuget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.