RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturhuskollisjon


Bydelsutvalgets leder Nadeem Butt (Ap) har tro på et felles kulturelt møtested på Mortensrud. Skogholtet bak ham er tomten på Mortensrud som er utpekt til formålet. De gule blokkene tilhører ett av Solåsen-sameiene.
Bydelsutvalgets leder Nadeem Butt (Ap) har tro på et felles kulturelt møtested på Mortensrud. Skogholtet bak ham er tomten på Mortensrud som er utpekt til formålet. De gule blokkene tilhører ett av Solåsen-sameiene.
Byrådet foreslår å bygge kulturhus på Mortensrud. Det vekker ikke bare begeistring.

MORTENSRUD/SENTRUM: Sist uke ga byrådet klarsignal til at det bygges et multifunksjonelt kulturhus med plass til religionsutøvelse på Mortensrud. Bygget er tenkt plassert i skogholtet ved rundkjøringen Mortensrudveien og Lofsrudveien (se kart).

Det er fortsatt en lang vei å gå før første spatak kan tas, og det er så langt Nordstrands Blad kjenner til, ikke lagt føringer på hvem som skal få reise bygget på den kommunale tomten.

Behov

Dette er helt klart gledelig for bydelen, dette er noe bydelen trenger. Likevel er det viktig å si at det er en ren reguleringssak, og det er langt frem til et eventuelt kulturhus, sier bydelsutvalgsleder Nadeem Butt (Ap).

Han har registrert at mange foreninger i området har ønske om kontor og et forsamlingssted.

I forhold til aktiviteter på kultursiden, kan dette bli et bra tilskudd for bydelen, mener Butt.

Åpent

Byrådet åpner også for at halve arealet i kulturhuset kan settes av til religionsutøvelse.

Betyr dette at Mortensrud nå kan få sin egen moskè?

Nei, det legges opp til et hus som har plass til flere religioner, så jeg tviler sterkt på at det kan bli noen moské. Bydelsutvalget har vært klare på at huset skal være for alle religioner og være et sted der man bygger bro mellom ulike religioner og kulturer, sa byrådssekretær Ståle Hagen (H) sist uke.

Dette understreker også bydelsutvalgets leder.

Da bydelsutvalget sist uttalte seg om saken sa de at huset måtte være åpent for flere religioner og grupper, og at det ikke var ønskelig at ett religiøst syn skulle dominere. Bydelsutvalget vil at alle skal føle seg velkommen og ønsker flest mulig behov ivaretatt, sier Butt.

Samarbeid

I St. Halvards menighet i Gamle Oslo er de godt vant til å samarbeide. Menigheten har holdt messe i Holmlia kirke i ti år. Hver tirsdag har katolikkene kontortid i den protestantiske kirken. Med jevne mellomrom har de to menighetene fellesarrangementer.

Jeg føler meg godt mottatt og inkludert, sier pater Gregor.

St. Halvards menighets kirke ligger på Tøyen, og mange i menigheten bor langt unna kirken.

For mange eldre er det bedre at vi feirer messen på Holmlia, forklarer pater Gregor.

Symboler

Pateren stiller seg positiv til et nytt, flerkulturelt kulturhus på Mortensrud, der folk treffes på tvers av kulturer. Han mener at det i seg selv ikke er noe problem å dele et rom for utøvelse av religion, men tror det blir vanskelig i praksis.

Han stiller blant annet spørsmål ved hvordan man arkitektonisk kan møtes på tvers av ulike religioner.

Katolsk liturgi utføres ikke i et tomt rom. Som troende katolikker trenger vi bilder og symboler for å nærme oss Gud, sier pater Gregor.

En drøm

Han har liten tro på religiøse samlinger på tvers av religioner i et eventuelt nytt kulturhus på Mortensrud.

Å treffes på tvers av kulturer er flott, men når det gjelder gudshusdelen, blir det drøm og fantasi å tro at man kan få til noe sammen, mener pater Gregor.

Han synes likevel det går fint å holde messe i Holmlia kirke, selv om det mangler benker til å knele på.

Religiøse symboler

Da bydelsutvalget uttalte seg til planskissen i oktober 2006, var ett av innspillene at huset ikke burde ha religiøse symboler utvendig, dette for at huset skulle fremstå nøytralt.

Det er Plan- og bygningsetaten enig i, men byrådet mener dette er en unødig innskrenking av ytringsfriheten, og har derfor tatt innspillet ut av forslaget til nye reguleringsbestemmelser. Tomten ble avsatt til kirke i 1987.

Nestenulykker

De tre sameiene Solåsen 1, 2 og 3 protesterer gjennom Oslo og Akershus Eiendomsforvaltning AS. De ønsker kulturhus, men mener plasseringen er ugunstig. Den kuperte tomten fungerer som støv og støyskjerm for beboerne.

Sameiene mener avkjørselen i Lofsrudveien vil ligge farlig nær rundkjøringen og i et område der det «allerede er nestenulykker hver dag.» Den eventuelle avkjørselen vil ligge bare noen meter unna en uoversiktlig avkjørsel fra parkeringshuset tilknyttet Senter Syd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere