Gå til sidens hovedinnhold

– Kulturløst forfall av Ekeberg Hovedgård

Det etterhvert så tradisjonelle arrangementet «Frokost i det grønne» begynte med klassisk musikk, og endte med enighet om å kumulere personstemmer ved valget, samt en idé om å okkupere Ekeberg Hovedgård.

EKEBERG: Siden oppstart i 1999 har «Frokost i det grønne» vokst til å omfatte musikalske og faglige innslag. Søndag var intet unntak.

Del på Facebook

Monica Lund trio åpnet ballet «Divertimento» av Mozart, men det var de faglige foredragene som skulle heve temperaturen i Rødstua.

Forfall fra langt tilbake

Dag Jarnøy fra Bekkelagshøgda Lokalhistoriske Forening fortalte om stamhuset Ekeberg Hovedgårds historie, og dro linjer til dagens forfall helt fra gårdens opprinnelse i 1781.

– Forfallet begynte allerede i 1781 da Helle Sørensdatter Rørht tok over stamhuset etter at den opprinnelige stamhusbesitteren og broren Søren Andreas Sørensen Rørht døde barnløs. Helle var en bemidlet dame, og hun hadde ingen interesse av gården. På grunn av en liten setning i testamentet slapp hun å vedlikeholde og gjøre noe med gården, og det var her tragediene begynte, sier Jarnøy.

Tom gård

I dag står hovedgården tom inne mens den er relativt nymalt og hel ute.

Jens Treider ved Eikabergtinget holdt et innlegg om tingenes tilstand ved hovedgården i disse dager, og han kunne fortelle at så sent som i går sto loftsvinduet oppe, noe den har gjort den siste tiden.

– Det regner inn i huset, og det lille inventaret som er, befinner seg i et skur utenfor huset. Huset har ikke godt av å stå sånn som det gjør nå, sier Treider.

Han har i lengre tid engasjert seg for hovedgården, og synes det er utrolig at politikerne nå diskuterer skulpturpark mens ingenting blir gjort med huset.

– Men de vanner i det minste gresset utenfor, legger han sarkastisk til.

Sorgens kapittel

– Ekeberg hovedgård hadde i sin tid et aldeles vakkert hagearbeid som i høyeste grad er bevaringsverdig, men nå er den komplett ødelagt. Ekeberg hovedgård er et sorgens kapittel, sier Treider.

Tilhørerne er alle enige i at noe må gjøres med gården, og etterhvert som temperaturen og engasjementet stiger, blir det foreslått at Eikabergtinget symbolsk skal okkupere huset ved å sette en hengelås på døra.

– Nøkkelen kan hentes i resepsjonen hos Eikabergtinget, kommer det fra salen.

– Men har vi noe resepsjon da? repliseres det.

– Nei.

«Tukle» med kandidater

Om okkupasjon er vanskelig å sette ut i livet, er det i alle fall stor enighet om at noe må gjøres, og det må gjøres nå. Derfor foreslås å stille politikerne til veggs.

– Hvem gjør hva for å få fortgang i saken? spørres det fra salen.

Med kommunevalg rett rundt hjørnet ønsker Eikabergtinget og de oppmøtte ved frokosten å spørre hvert enkelt parti om de har tenkt å gjøre noe med gården.

– Det er vanskelig å få folk til å endre parti, men vi har en mulighet til å kumulere og avgi personstemmer. Vi kan tukle med kandidater uten å svikte eget parti, sier daglig leder i Eikabergtinget, Reidar Rasch.

– Potensialet er formidabelt der borte på gården, og det er utrolig at Oslo kommune ikker ser potensialet. Kulturløst, rett og slett, sier Treider.

Reklame

Salg: 10 bukser du kan bruke på løpetur eller hjemme