RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra serien Brixton Hill SW2.
Fra serien Brixton Hill SW2.

Kulturmangfold på Ramfjord

Glem krystallkulen; den norske kunstscenens fremtid står til allmen beskuelse på Galleri Ramfjord.

SCHWENSENS GATE: I kunst- og håndverksfagene er avgangsutstillingene sentrale. Nå har du mulighet til å se avgangsstudenter fra Reykjavik, New York, London, Århus og Haag (blant andre) i Galleri Ramfjord i Schwensens gate på St. Hanshaugen - vi snakker Juvenarte 2009.

Juvenarte er en kulturmønstring for alle som studerer kunst-, design-, og mediefag i utlandet.

Utrolig bra nivå

Mønstringen arrangeres av Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), i samarbeid med Unge Kunstneres Samfund (UKS).

– Det er et utrolig bra nivå i år, sier ANSAs prosjektkoordinator for Juvenarte, Toril Jøraandstad, som også holder til på St. Hanshaugen. – Ellen Lerberg (seniorkurator ved Nasjonalmuseet og underviser i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo - journ.anm.) har uttalt at en av seriene lett kunne ha blitt kjøpt inn av Nasjonalmuseet, sier hun.

Jøraanstad mener utstillingens fremste styrke er variasjonen i arbeidene.

– Her får du alt fra smalt til kommerst, og teknikker som spenner fra klassisk oljemaleri til klesdesign, sier hun. – For kunstnernes del må det jo også være stor stas å stille ut i Galleri Ramfjord - det er slett ikke alle forunt, legger Jøraanstad til.

Fra velferdsstat til Brixton

Tonje Næss som bor i Meltzers gate på Frogner, er en av kunstnerne som har stilt ut på årets mønstring. Hun har studert media og kultur ved Roehampton University i London.

– Jeg var veldig lei av Norge, og følte at jeg måtte komme meg ut av landet. Jeg har alltid likt London veldig godt, og de har mange plattformer for fotografer, så det ble et naturlig valg, forteller hun.

Det første året bodde hun på skolen, som ligger i bydelen Wandsworth i det sørvestlige London.

– Der var det virkelig ingenting som skjedde, så jeg fant ut at jeg måtte flytte på meg igjen, forklarer Tonje.

Omsider endte hun opp i Brixton - et område som er kjent for sin stygge kriminalstatistikk.

– Ja, byen har et dårlig rykte på seg, men hvis man velger å se bort i fra statistikken, og heller fokusere på mangfoldet i kulturen vil man oppdage helt nye sider av området, sier Tonje.

Og det er akkurat det hun har gjort.

På Juvenarte stiller hun ut åtte bilder, hvorav syv er portretter av beboere i Brixton Hill SW2 - eller "en herlig blanding av folk med forskjellig bakgrunn" som Tonje selv sier det.

Var skikkelig stressa

– Jeg var skikkelig stressa når jeg først skulle oppsøke folk på gaten, så jeg startet med en søt, gammel mann. Det endte med at jeg omtrent fikk livshistorien hans, så det var en liten icebreaker, sier hun.

Hun forteller at ikke alle var like begeistret for oppmerksomheten.

– Jeg var jo ute etter personer med et karakteristisk utseende, så jeg fikk noen kjipe avvisninger, ja - men de aller fleste var greie på det. Jeg tror det hjalp på at jeg sa at jeg tok bilder til et skoleprosjekt - det høres jo så uskyldig ut, sier Tonje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere