RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturminne må sikres

Støttemuren til gamle Holtesag ved Lysakerelva raste ut og tok med seg en ti år gammel gutt. Ingen har brydd seg om å sikre stedet.

Røa: Kulturminnet Holtesag ved Lysakerelva har en støttemur, sannsynligvis bygget opp på slutten av 1700-tallet. Deler av den flere meter høye muren raste ut den 1. mai og tok med seg en 10 år gammel nederlandsk gutt. Gutten ble sittende fast under en stein og bare hell i uhell gjorde at han ikke ble tatt av hoveddelen av raset. Politiet som kom til stedet mente han kunne ha omkommet om så hadde skjedd, ifølge Aftenpostens nettutgave 1. mai.
Friluftsetaten i Oslo kommune har forvaltningsansvaret for området. Etaten hadde ikke hørt om hendelsen, men reagerte raskt da Ullern Avis Akersposten kunne fortelle at vi hadde sett barn leke i rasområdet for kort tid siden. Etter befaring konkluderer etaten med at området er farlig.
- Vi vil vurdere hvilke tiltak som skal gjøres. Det kan bli snakk om skilting for å gjøre folk oppmerksom på faren ved å bevege seg i området, sier friområdeforvalter i Friluftsetaten, Harald Stølan.
Han viser til at begrensete midler gjør at sikringstiltak av kulturminnet kan bli vanskelig.
- Liknende ting kan skje i andre deler av dette området. Da må vi skilte for å gjøre folk oppmerksom på faren, sier Stølan.
John Tibballs i Lysakervassdragets Venner har sendt bekymringsmelding til Vann- og avløpsetaten og Byantikvaren etter å ha sett at støttemuren var i ferd med å ramle ut i slutten av 2004. Han har også gjort Byantikvaren oppmerksom på at dette er et verdifullt kulturminne.

Dobbelt ansvar

Morten Stige med ansvar for Oslo vest hos Byantikvaren er konkret på hva som må gjøres.
- Her hviler det et dobbelt ansvar. Friluftsetaten som forvalter av området og Byantikvaren med kulturminnemyndighet med ansvar for formidling. Vi vil kontakte friluftsetaten for å samarbeide om hvilke tiltak som er best. Friluftsetaten må finne plass på sitt budsjett. Kulturminnet må sikres og det videre forfallet må stoppes. På sikt må vi reparere det, sier Stige.
Han er glad for det registreringsarbeidet Lysakervassdragets venner har foretatt og viser til at det er flere viktige kulturminner langs vassdraget.
- Holtesag er absolutt et interessant industrielt kulturminne og en viktig del av Oslos historie. Dette vil vi følge opp og jeg håper vi greier å få pengene på plass. Byantikvaren vil bidra til å redde Holtesag, sier Stige.

Glad

John Tibballs er ikke fornøyd med kommunens respons på hans tidligere henvendelser.
- Det har vært vanskelig å finne ut hvem som har hatt ansvaret for å sikre området. Jeg er glad for at ansvaret er plassert et sted. Jeg er også veldig glad for at de nå viser konkret interesse for det som foregår langs Lysakerelva. Jeg håper Holtesag blir bevart og gjort trygt tilgjengelig. Tidligere har ikke vi gjort noe fremstøt overfor publikum for å gjøre oppmerksom på kulturminnet, nettopp på grunn av risiko for kollaps eller ras på stedet, sier Tibballs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere