*Nettavisen* Nyheter.

Kulturminne-stempel kan gi kostnadssmell

ØNSKER STØTTE: Karin Eide Jahnsen (t.v.) og Hege Liven med datteren Stella Joy foran boligen i Breidablikkveien 16. Villaen skal nå sikres som kulturminne. – Det er fint, men det burde følge med penger for dette blir dyrt, sier Jahnsen og Liven. Foto: Alle foto: Kristin Trosvik

Tre villaer på Nordstrand ønskes bevart som kulturminner. Vel og bra, men hvor er pengestøtten? spør to av boligeierne.

Klikk på bildet for å forstørre.

GAMLE VINDUER: Boligeierne tror vinduene er originale. De er uansett modne for utskiftning.

Klikk på bildet for å forstørre.

BREIDABLIKKVEIEN 16: Sveitservillaen fra 1898 skal vernes som kulturminne. Villaen har lenge stått på gul liste.

NORDSTRAND: Karin Eide Jahnsen og Hege Liven bor begge i Breidablikkveien 16, en av tre villaer på Nordstrand som Byantikvaren ønsker å bevare som kulturminner. De andre villaene ligger i Skogbakken 2A og Solveien 39.

– Vi er enige i at huset burde bevares slik det er, sier Eide Jahnsen som har bodd i Breidablikkveien 16 i 25-30 år.

LES OGSÅ: Tre Nordstrands-villaer ønskes vernet

Sveitservillaen, som er fra 1898, var opprinnelig en tomannsbolig, men har blitt seksjonert til flere boenheter. Huset har i lengre tid stått på gul liste, men nå ønsker altså Byantikvaren et strengere vern av villaen.

Ønsker å ivareta huset

Jahnsen og Liven forteller at de som bor der alltid har vært opptatt av å ta vare på huset.

– Det ville vi gjort uansett, sier de. Huset har blitt restaurert en del, med nytt tak og elektrisk anlegg. Innvendig har en del blitt endret, men i all vesentlighet er huset originalt.

Vinduene er trolig også originale, og det bærer de preg av.

– De bør skiftes i løpet av de nærmeste årene. Men hvis kommunen pålegger oss å erstatte dem med kopier av de originale, blir det en fryktelig kostbar affære, sier Jahnsen. Hege Liven mener det vil dreie seg om mange hundre tusen kroner.

Penger bør følge med

Eide Jahnsen og Liven er klar over at det finnes tilskuddsordninger, men mener for det første at det burde følge med en pott når bygninger i privat eie vernes/fredes. Og for det andre at tilskudd ikke holder når prisen blir så høy som i dette tilfelle.

– Vi blir pålagt å ivareta huset i original stil, og når kommunen tar slik regi på huset vårt da burde det følge midler med. Vi burde ikke være prisgitt en søknadsordning. Og selv om vi skulle få noe tilskudd, vil det fortsatt være snakk om veldig mye penger. Dette huset har enormt med vinduer. Kommunen kan ikke regne med at folk har slike penger, det er ikke rart at gamle hus står og forfaller her i landet, sier Jahnsen og Liven.

Støtter istandsetting av vernede villaer

Hogne Langset i Byantikvaren opplyser om at de tre villaene på Nordstrand skal reguleres til en såkalt hensynssone etter Plan- og bygningsloven.


– Et utvalg av eldre villaer på Nordstrand er allerede regulert til bevaring, men vi mente at noen flere villaer i området burde få et formelt juridisk vern som hindrer riving. Dette innebærer også visse bestemmelser om hva som er lov til å gjøre på huset og eiendommen, sier Langset.


– Hva skjer hvis eier av huset ikke klarer kostnaden med å ta vare på huset i original stil?


– Vi går inn i dialog med eier. Hvis prisen blir veldig høy, må vi se på hva slags løsning som er rimelig og hvor mye vi eventuelt kan bidra med økonomisk. I hovedsak mener vi at den beste løsningen er å restaurere de originale vinduene. Erfaringsmessig kan gamle vinduer som restaureres bli minst like gode som moderne vinduer. Men det er dyrt så av og til så kan vi vurdere gode kopier, sier antikvaren. Han opplyser om at de ikke opererer med noen fast prosentsats for tilskudd, men søker vil aldri få dekket hundre prosent av summen.


– Nå plikter jo eier av en bolig å ta vare på hjemmet sitt, så det er merkostnaden av å gjøre det på en antikvarisk god måte som eventuelt gir grunnlag for støtte. I tillegg til hvor mye penger vi faktisk har fått innvilget av bystyret til slike prosjekter, sier Langset.

Tilskuddsordninger

Byantikvaren disponerer kommunale tiltaksmidler for istandsetting av verneverdige bygg. Du kan søke en gang i året med frist 1. desember. Norsk kulturminnefond gir også tilskudd. To ganger i året kan man søke her. I tillegg kan man søke UNI-stiftelsen og Sparebankstiftelsen.

Les mer om tilskudd på byantikvaren.oslo.kommune.no/tilskudd

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.