RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturminner inn i dataalderen


Tegninger av Bernerløkken/Majorstuvn 8, også kalt Amaldus Nielsens hus, laget av arkitekt Mads Wiel Gedde i 1927.
Tegninger av Bernerløkken/Majorstuvn 8, også kalt Amaldus Nielsens hus, laget av arkitekt Mads Wiel Gedde i 1927. Foto: tegninger: utlånt av ©Riksantikvaren
Dette er arkitektens tegninger av Amaldus Nielsens hus på Majorstua fra 1927, og blant de mange kulturminnene som nå skal digitaliseres. Og kanskje bli mer tilgjengelig for folk flest.

Sognsvann: I dag ble det historiske arkivet til Riksantikvaren overlevert til Riksarkivaren på Sognsvann.

Del på Facebook

Arkivet inneholder brev, dokumenter, bilder og tegninger tilbake til 1830-tallet. Tegninger og dokumentasjon om bygninger, broer, jernbaner, kirker, parker og vassdrag er blant de historiske godbitene som nå skal arkiveres digitalt hos Riksarkivaren.

Første gang

Det er første gangen vi går inn i et prosjekt som innebærer at hele arkivet til en etat, både gamle, historiske og dagens dokumenter, blir digitaliserte, sier riksarkivar Ivar Fonnes i en pressemelding. Han signerte i ettermiddag avtalen med riksantikvar Jørn Holme, som ikke er mindre entusiastisk.

Vi overlater materialet til trygge hender, og er glade for at vi får den beste kompetansen i landet til arbeidet med digitaliseringen, sier Holme som understreker at avtalen representerer et tidsskifte for Riksantikvaren.

Mer tilgjengelig

På sikt vil digitaliseringen føre til at materialet blir mer tilgjengelig, mener Holme.

– Først og fremst for kulturminneforvaltningen, men også for folk flest, sier riksantikvaren i pressemeldingen.

Det er imidlertid fortsatt usikkert når og i hvilket omfang det historiske materialet blir tilgjengelig for folk flest, for eksempel gjennom søk på internett.

– Vi er nå helt i startfasen, og det er for tidlig å si hva som konkret vil bli tilgjengelig og på hvilken måte. Det viktige for folk er også at alt dette blir tatt vare på på ett og samme sted, presiserer Turid Årsheim hos Riksantikvaren/ Kommunikasjonsenheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere