RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturutveksling

Elever fra Nordstrand videregående skole fikk sist uke besøk av elever fra byen Crema i Italia. Besøket er en del av et utvekslingsprogram som bygger på europeisk kultur- og utdanningssamarbeid.

Nordstrand: Oslo er en vakker by, smiler Paula Garofoli. Hun er en av de italienske elevene som har vært på besøk hos ungdom fra Nordstrand videregående skole.

Oslo er veldig annerledes enn min hjemby, forteller medeleven Stefan Chgni. Begge er de enige om at det har vært en god erfaring å få bo hjemme hos de norske elevene og på den måten lære om en fremmed kultur "fra innsiden".

Comenius prosjektet

"The Comenius Project" startet i 1995 da en skole i Skottland ønsket å samarbeide med Ramsvik skole i Stavanger. Begge skolene var spesialskoler for barn med adferdsvansker. Prosjektet er blitt videreført og omfatter i dag alle typer skoler og utdanningsinstitusjoner. Comenius er et Sokratesprosjekt forvaltet av Senter for Internasjonalisering av Høgare Utdanning (SIU) på oppdrag fra Utdannings- og forskningsdepartementet. Nordstrand videregående skole har vært med på prosjektet i omlag åtte år og bare i år har de hatt samarbeid med fire europeiske skoler.

Vi har i år hatt utveksling med to spanske og to italienske skoler. Prosjektet er ment å fremme internasjonalisering og kulturutveksling, forteller skolens flunkende nye rektor, Torunn Thomassen. Elever fra klasse 2c besøkte de italienske elevene i deres hjemby Crema i mars. Også da var ordningen slik at de norske bodde hjemme i de italienske hjemmene. På den måten fikk Nordstrandsungdommen muligheten til å oppleve en typisk italiensk hverdag.

De italienske elvene vært med på masse aktivitet mens de har vært her. De har besøkt Bygdøy, Munchmuseet, gått langs Akerselva og besøkt slottet. Om kveldene er det sosiale aktiviteter på programmet. Rektor Thomassen ønsket denne uken elevene velkommen til skolen. Thomassen uttrykte følgende i velkomsttalen:

Denne typen utveksling er veldig viktig for å tilegne seg kultur. Det er også viktig å forme personlige vennskap. Jeg håper for all del at dere kommer til å holde kontakten gjennom brev og mail.

Etter en uke i Oslo forlot italienerne landet igår og forhåpentligvis har Nordstrandselvene fått venner for livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere