*Nettavisen* Nyheter.

Kun Stortinget kan stoppe deponi

Oslo Havn KF har fått nok av aksjonene mot dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. Nå er det opprettet en sikkerhetssone rundt dumpelekteren.

Oslo: Sonen er markert med gule bøyer i de fire hjørnene. De som bryter denne sonen blir politianmeldt. De siste aksjonene har vært en trussel mot sikkerheten til de som jobber med prosjektet. Når aksjonistene nå varsler en tøffere tone og en råere aksjonsform, er det helt nødvendig for oss å gå til dette skrittet, sier Bernt Stilluf Karlsen (V), styreleder i Oslo Havn KF.

Miljøfiendtlig

Helt siden den første aksjonen 23. februar har han vurdert politianmeldelser og erstatningskrav mot aksjonister som stopper arbeidet. Nå gjør han alvor. Han forteller at én dags stans forsinker arbeidet med senketunnelen i Bjørvika og ny E 18 gjennom Oslo, og påfører prosjekt "Ren Oslofjord" kostnader på 200.000 kroner.

Vi har ingen utømmelig kilde av penger. Disse kostnadene må tas over prosjektets budsjett, og kan i realiteten bety at vi blir forhindret fra å gjennomføre et viktig miljøtiltak godt nok. Gjennom å forsinke prosjektet og tappe det for penger, opptrer aksjonistene miljøfiendtlig. Det kan ende med at det blir ryddet mindre og dårligere enn planlagt. I ytterste konsekvens blir det ikke blir ryddet i det hele tatt, informerte Karlsen på en pressekonferanse sist uke.

Bekjempe skrekk

Oslo Havn KF hadde også et annet anliggende med pressen til stede. Det var ikke bare sikkerhetssonen som stod på dagsorden. "I tillegg vil påstandene om spredning av forurensede masser ved nedføring i dypvannsdeponiet bli grundig tilbakevist", stod det i invitasjonen.

La det være helt klart at vi ønsker å bekjempe alle engstelse og skrekk for dypvannsdeponiet. Oslo Havn KF representerer informasjon og kunnskap. Vår policy har hele tiden vært at ingen er mer bekymret, og ingen er mer opptatt av hvilke effekter det vil ha å opprette et dypvannsdeponi. Alt bakgrunnsmateriale vi har tilsier at dette går greit. Vi vurderer dette hver eneste dag, sier Karlsen.

Feil informasjon

Han motbeviser samtidig partikkelspredningen Bellona ser i de filmopptakene de har tatt på bunnen ved dumpelekteren, og fisker Harald Kristoffersens observasjoner på ekkolodd i området.

Våre ekkolodd-observasjoner viser ikke spredning av partikler, og vår video viser ikke masser som sprer seg. Bellonas video kan jeg ikke si noe om. Den har jeg verken sett eller vurdert.

Han får full støtte av Torild Jørgensen, prosjektleder for "Ren Oslofjord".

Aggresjonsnivået hos enkelte aksjonister er høyt. Det bunner i feil informasjon og en genuin frykt. Det er mye rart som står i avisene, og folk blir forvirret. Men, vi har hittil positive og gode resultater med dypvannsdeponiet. Det går veldig bra, og vi har overhodet ingen grunn til å skjule noen av våre resultater, sier hun.

Overprøve

Heller ikke miljøbyråd Peter N. Myhre (Frp) er i tvil om at deponeringen skal gå sin gang.

Jeg har sjelden vært med på en prosess som har vært så gjennomdiskutert før den ble igangsatt. Det var et klart bystyreflertall (43 mot 17 stemmer) og en rask avklaring i regjeringen om at deponiet ved Malmøykalven var det alternativet vi skulle velge for å dumpe massene fra Bjørvika, sier Myhre.

Han er også knallhard på at et vedtak er et vedtak.

Det eneste som kan reversere vedtaket og stoppe deponiet er om noen vil overprøve regjeringens beslutning og tar saken opp i Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag