RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunst i lys av et fysisk handikap

– I en alder av ti år mistet jeg et bein. Siden har jeg spurt meg selv om igjen og om igjen: Hva skjedde med den delen av kroppen min som ble kuttet av?

Grünerløkka: Uttalelsen kommer fra kunstneren Joanna Pawliks, som viser video, foto, tegning og objekter i Galleri 69 på Grünerløkka 26. og 27. februar, 5. og 6., 12. og 13 mars.

Kunsten hennes er ekstraordinært intim; den berører en av hennes mest private opplevelser, og er et vitnesbyrd på hvordan man kan arbeide seg gjennom den kompliserte prosessen å akseptere tapet av et bein.

Kunstneren konfronterer sin egen smerte og tar farvel med en del av sin egen kropp. Joanna Pawlik ønsker å bevise at tomrommet der beinet var, har blitt en kilde til styrke.

Kunstneren tester grensene for å overkomme begrensninger mens hun samtidig observerer sine relasjoner med omverden. Målet er å forstå hvilken innflytelse kontakten med andre mennesker har på henne.

For Pawlik er kunst et rom for å uttrykke sine følelser, frykt og lidelse, men også et rom for å gjenoppbygge identiteten i lys av et fysisk handikap. Hun bruker sin egen erfaring til å vise oss dilemmaet som oppstår mellom femininitet og det å være annerledes. Prosjektet er et forsøk på å redefinere denne problemstillingen. Dette prosjektet viser et dobbelt tap: både et manglende bein og opplevelsen av feminin ufullkommenhet.

Pawlik fremstiller handikappede kvinner som selvstendige, sterke og modige.Pawliks performancearbeider beviser at identiteten ikke trenger å være handikappet selv om kroppen mangler et lem.

Tvert imot – den får andre kvaliteter som bygger på aksept for alternative verdier.

Pawlik er utdannet ved Academy of Fine Arts i Krakow.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere