Kunst som bistand

Gallerist Anders Korsvold fikk en mangeårig drøm oppfylt da Galleri Nyyork åpna dørene 8.mai. FOTO:MAREN THORSEN BLESKESTAD

Gallerist Anders Korsvold fikk en mangeårig drøm oppfylt da Galleri Nyyork åpna dørene 8.mai. FOTO:MAREN THORSEN BLESKESTAD

For Anders Korsvold i nyåpnede Galleri Nyyork dreier kunst seg om enorm lidenskap og ønsket om å gjøre verden littegrann bedre.

NEDRE GRÜNERLØKKA: – Med en far som var gammel krigsflyger og flykaptein i SAS begynte jeg tidlig å reise. Jeg har i grunn reist verden rundt i hele mitt liv, men da jeg kom hjem igjen var det ikke alle som ville høre på de vidunderlige reisehistoriene. Derfor har åpnet jeg utstilling i stedet , forteller gallerist Anders Korsvold ved det nyåpede verdenskulturgalleriet Nyyork.

Finest langs Akerselva

For åtte år siden åpnet han en liten butikk på løkka der han solgte kunst og kunsthåndverk hovedsakelig fra Afrika og Asia. Siden den gang har solgt både leilighet og eiendeler for å kunne drive galleriet langs Akerselva.

– Jeg så en bitteliten notis i avisen og tok kontakt med eieren som fortsatt vurderte om hun skulle leie ut eller selge. Det endte med at jeg kjøpte lokalene. Flere har sagt til meg i dettertid at dette må være det fineste stedet langs elva, sier Korsvold fornøyd.

Han kan fortelle at han allerede blir lovprist fra folk i nærmiljøet.

– Folk er veldig begeistret over det de ser. I tillegg er de veldig glade for at det blir skapt virksomhet i et området som har vært belastet med dopomsetning.

I tillegg til sin lidenskap for kunsten, er Korsvold og Galleri Nyyork opptatt av både handel gjennom bistand og å ta miljømessige hensyn.

– En av grunnidéene er at vi ønsker å presentere kunstere fra land som ofte ikke blir presentert i Norge, og på den måten styrke lokal utvikling i fattige land. Vi er også opptatt av det arbeidsetiske aspektet, og reiser selv ut for å se hvordan arbeiderne vi kjøper varer av har det.

Fikk jobb etter Hjernevask

Nylig ansatte Korsvold Sam Pierre Mendy som daglig leder. I Harald Eias "Hjernevask"-program som omtalte raser stod nemlig den sympastiske mannen fra Gambia fram og fortalte om hvor umulig det var å skaffe seg jobb i Norge. Det tok ikke lang tid før Korsvold tok affære.

– Jeg så ham på tv og tenkte at han måtte være vår kandidat til stillingen. Etter å ha gjennomført et arbeidsintervju fant jeg dessuten ut at vi bondet bra som mennesker, sier galleristen.

– Men hvordan tror du egentilg det vil gå å drive et nyåpna galleri i konkurranse med så mange aktører?

– Den tradisjonelle galleriverdenen er godt nok representert fra før av, men vi ønsker å øke kunstens tilgjengelighet. Her skal folk kunne komme og prate, diskutere og føle at de har tid. Ikke all kunst er investeringsbasert, det viktigste er at folk blir utrolig glade av god kunst!Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.