Kunsteksplosjon på Stoppestedet

Gro Fraas, Cathinka Kielland Gedde, Tore Hogstvedt og Dag Hoel. Et 40-talls kunstnere inntar Stoppestedet denne helgen.

LILLEAKER: I spissen for kunst- og salgsutstillingen står Lilleaker Lions som i år har valgt kunstneren Jan Baker som «Årets kunstner».

På tvers

I mange av Jan Bakers motiver er kunsten et spørsmål om å boltre seg på tvers av fornuft og snusfornuft. Med et slikt perspektiv på egen profesjon skaper Baker en uvanlig billedverden. Her kan alt skje, og det gjør det også når han bretter ut sitt fantasiliv. Det betyr ikke at han som kunstner er hinsides tradisjoner og impulser. Han har sine røtter i orden, men representerer samtidig noe selvstendig og originalt i norsk kunstliv.

Ironi

Det som i norsk sammenheng setter Jan Baker i en særstilling, er humoren.

– Den slags er ikke særlig stuerent blant våre kunstnere eller kunstsakkyndige. Man skal være seriøs som billedskaper, og helst ha gravalvoret som målsetting, sier Jan O. Terjesen i Lilleaker Lions om «Årets kunstner».

Men slike konvensjoner biter tydeligvis ikke på Baker. Det ligger trolig i fabuleringens natur, i Jan Bakers trang til å overskride, ironisere, ja gjerne latterliggjøre alt fra kjensgjerninger til inngrodde fordommer.

– Slikt virker naturligvis befriende på et kunstinteressert publikum. Humoren frister og forynger. Det samme gjør ironien, om den ikke er for besk. På det punkt går Jan Baker aldri over streken, sier Terjesen.

Glød og glans

Det er særlig gjennom tre teknikker Jan Baker har eksponert sin fantastiske billedverden. Grafikken synes å være den mest foretrukne, men både maleriet og hans mange materialbilder er blitt benyttet som viktige, kreative kanaler. I flere tiår har Jan Baker eksperimentert med sølv- og gullfolie i trykkeprosessen. Det er en original teknikk som tilfører motivet en glød og glans av unik karakter.

Jan Baker er blant annet representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Museum Norsk Samtidskunst.


Salgsutstilling på Stoppestedet/Gamle Lilleaker trikkestasjon lørdag 12. fra klokken 10.00-18.00 og søndag 13. februar fra klokken 12.00-16.00.
Inntektene går uavkortet til veldedige formål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.