RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunsten å råne


En rask stopp på en grusbane før det bærer videre til neste parkeringsplass.
En rask stopp på en grusbane før det bærer videre til neste parkeringsplass.
Eimen av Wunderbaum bør være såpass påtrengende at den frembringer brekninger. Bilsetet skal være så lavt at det er problematisk å se ut av vinduet. Lys under bilen? Et soleklart pluss. Velkommen til rånerunde på Lambertseter.

Lambertseter: Det er tirsdag, kaldt og bekmørkt. På Lambertseter har 12-13 biler samlet seg på parkeringsplassen bak en bensinstasjon. Eieren ber oss pent om å ikke nevne hvilken. Rånere på tomta er ikke verdens beste reklame.

Det går mest i Volvoer og japanske biler. Men bil er bil. Det viktigste er å sette et personlig preg på kjøretøyet. Under en av bilene blinker det et blått neonlys.

Noen fellesnevnere er likevel obligatoriske: En god klase Wunderbaum, terninger og et musikkanlegg med hårreisende kraftig bass.

Råning handler om å være annerledes. Bilen bør skille seg ut, sier Joachim Døviken (19) fra Holmlia.

Han har vært råner siden han var fjortis. Det begynte med moped. Han og åndsfrendene brukte mesteparten av fritida på å skru, mekke og kjøre rundt. Så fikk alle billappen omtrent på samme tid, og vips ble det en ordentlig rånergjeng. I dag er de mer enn 20 stykker fra 18 til 23 år.

Vi er glad i bil og liker å være sosiale. Det er ikke mer komplisert enn det, sier han.

Tar hensyn

Martin André Zielinski (19) har ikke lappen ennå, men det er ingen unnskyldning for å holde seg hjemme. Han har fast plass i bilen til Joachim i påvente av teoriprøve og oppkjøring. Han har brukt 25 000 kroner på utstyr allerede før bil og lapp er i boks. Ifølge Martin André har rånerne fått et ufortjent dårlig rykte.

Vi synes det bare er hyggelig å hjelpe folk som trenger det med bilen. Og vi tar hensyn til både politi og naboer. De som har lyst til å leke seg med bil og musikkanlegg, drar til steder hvor det ikke plager noen. Tryvann er for eksempel et populært sted å treffes, forteller han.

Det er likevel Strømmen som er rånernes Mekka. Dit valfarter de nesten ukentlig.

Det er oppbruddsstemning i lufta. Biler startes opp, og det smeller i eksospotter. Men ingen er på vei hjem. Ferden går videre i en hastighet som følger lovens rammer. Etter en kjapp stopp på en grusbane bærer det videre til neste parkeringsplass som ligger avsides. Da er tiden moden for litt burning. Praten kretser omkring bil, musikk og råningens vesen generelt.

Eivind "Lillegutt" Aastad (19) viser stolt frem noen bilder på mobilen av den forrige Volvoen han hadde. Der var det ikke mindre enn 83 Wunderbaum i speilet.

Hobby

Fra et bagasjerom dunker bassen såpass at innestemme er uaktuelt og skruer på bilen må strammes til med jevne mellomrom. Det går i trance, dance og techno. En ekte rånerbil skal høres et par minutter før den kan ses.

Å senke bilen er dyrt, og i og for seg meningsløst, men estetikken er viktigere enn det praktiske. Av samme årsak er førersetet så lavt at nakken må strekkes for å se ut.

For å være en god råner må du først og fremst ha jævlig lite å gjøre på fritida, kommer det fra én som står i ringen av mørke skygger.

Anders "Bling Bling" Marcussen (23) er ikke helt enig i det. Bil er en hobby på lik linje med alle andre, men det er en vanskelig hobby.

Uansett hvor vi er vil politi og naboer ha oss vekk. Men vi vil ingen noe vondt, vi vil bare bruke leketøyene våre uten å bryte noen lover. Vi kan bli stoppet av politiet bare fordi vi har styla bilene våre. De burde heller bruke ressursene på folk som selger dop, sier "Bling Bling", som har utstyrt seg med politiradio for å slippe trøbbel med de uniformerte.

Helgeråning

Helga er høytid for rånerne. Enten fredag eller lørdag kveld skal bilen ut for å møte andre biler. Motsatt dag er det fest. Kombinasjonen bil og fest er fy-fy.

Det er ikke dermed sagt at hverdagene er rånefrie. Mange er ute nesten hver eneste dag, og det er gjerne en ti-tolv stykker som møtes på en parkeringsplass eller ved en hamburgersjappe. De har ingen fast stripe à la Notodden, men cruiser rundt på Lambertseter, Nordstrand, Ekeberg eller Holmlia. At de kjører rundt med fjortisjenter i passasjersetet, er derimot en myte, skal vi tro Martin André Zielinski:

Vi liker best jenter på våre egen alder. Vi har mange jevnaldrende jenter i gjengen vår, og noen har egen bil. Jenter kan være rånere på lik linje med gutta, sier han

Så hva skal i bunn og grunn til for å bli en råner? Joachim Døviken mener svaret er enkelt.

Alt du trenger er egentlig en bil. Har du det, er det bare å kjøre rundt uten mål og mening.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere