Gå til sidens hovedinnhold

Kunsten å spre glede

Etter økonomisk støtte fra private sponsorer, prydes nå Barneklinikkens vegger på Ullevål Universitetssykehus med fargerik grafisk kunst.

ULLEVÅL: Læren om "Kunsten å spre glede" har blitt et bokstavelig talt for Barneklinikken på Ullevål Universitetssykehus. Med vakre og fargerike bilder prøver man å lyse opp de unge pasientenes hverdag. Initiativtakeren bak kunstprosjektet "Kulturelt Helsekort", Knut Heier, er glad for at det private næringsliv går inn og gir det offentlige sykehuset en kunstnerisk vitamininnsprøytning.

På grunn av manglende vedlikeholdsmidler, har veggene på denne avdelingen vært et deprimerende syn. Derfor tror jeg disse vakre bildene vil være en god oppmuntring overfor barn som ofte er i en vanskelig livssituasjon, forteller Heier. Sammen med statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Arvid Libak, delte han ut diplomet "Kulturelt Helsekort" til barneklinikkens sponsorer Paal Hveem og Haadem Invest AS.


Kunst for barn

Den anerkjente amerikanske kunstneren C. Corbitts harmoniske og fargerike bilder virket å falle i smak overfor så vel sponoserne, sykehusansatte og pasienter, da de etter prisutdelingen vandret sammen i korridorene og tok bildene nærmere i øyesyn. Administrerende direktør ved sykehuset, Tove Strand, understreket at valget av bilder på avdelingen måtte ha appell til barna.

Under studietiden på Sogn var det et Munch-bilde på kjøkkenet som var så dystert at jeg gjemte det i skapet. Når vi skulle velge bilder på barneavdelingen, var det veldig viktig for de ansatte at bildene skulle forstås gjennom barns øyne, forteller Strand.

Bildene til Corbitt er fylt av lettfattelige objekter som barn har et forhold til. Blomster, dyr og biler i varme, lyse farger er fellesnevneren bak de fleste bildene. Da man stoppet opp foran et bilde av ung mann som hadde tatt hus i en sopp, kunne den fire år gamle pasienten Muhammod på morsomt vis fortelle sykehusansatte at "det går vel ikke an å bo i sen sopp, vel?"


Sender pinnen videre

Representanten for sponsoren Haadem Invest AS, Cathrine Haadem, var glad for at alle satte stor pris på kunsten, og hun håpet på signaleffekt overfor andre bedrifter.

Det er hyggelig hvis disse bildene kan være med på å gjøre denne avdelingen hyggeligere for barna. Og vi sender herved stafettpinnen videre til andre bedrifter, var Haadems budskap.

At staffettpinnen sendes videre, var også noe Knut Heier som ildsjel bak hele kunstprosjektet, var opptatt av.

Mitt mål er at når jeg en dag kommer hit, kanskje i rullator, så skal det være kunst på alle avdelinger, sier en glad Heier.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto