RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunstisbane kan varme opp skolene i bydelen

Kunstisbanen på Ullern idrettspark kan varme opp Øraker, Lilleaker og Bjørnsletta skole, men noe står igjen.

Ullern: Når kunstis produseres må det fjernes varme. Overskuddsvarmen kan så føres til skolene gjennom nedgravde rør.

– All oljefyring skal fases ut ved skolene innen 2012. Det er skrevet en intensjonsavtale med Undervisningsbygg om fremføring av varme til skolene. Vi har fulgt opp med å legge en rørgate under Bærumsveien og Kolsåsbanen. Det har kostet oss 1,6 millioner kroner, men så har det stoppet opp, sier Frode Helland i Ullern IF.

Les også: Vil bygge ny skole i Ullern idrettspark

 

Klare over forutsetninger

I prosjektet med kunstgress- og kunstisbane har det hele veien vært en forutsetning at overskuddsvarmen skulle føres frem til skolene.

– Problemet er at det så langt ikke har fulgt midler med til fjernvarme. De 1,6 millionene vi har brukt på rørgaten måtte vi bruke av omdisponerte prosjektmidler. Selv om politikerne har vært klar over forutsetningene er det ikke bevilget penger til fjernvarmeanlegget. Det er kun bevilget penger til selve banen. Dermed har prosjektet mer eller mindre stoppet opp. Det er synd. Når vi fryser ned 12 mål, så produserer vi utrolig mye varme. Denne overskuddsvarmen kan og må brukes til noe annet enn å varme opp luften rundt Ullernbanen, sier Helland.

Stein Giske som også er en av initiativtakerne til baneprosjektet er litt oppgitt.

– Vi får null i driftsstøtte fra kommunen. Uten avtale om levering av varme har vi ikke penger til å kjøre kunstisanlegget i det hele tatt. Anlegget er kjørt og testet, men hadde det ikke vært for kulden i vinter, hadde vi ikke hatt is. Det er ikke midler til å kjøre anlegget, sier Giske.

Nok overskuddsvarme

Traseen for varmerørene er gått opp, målt og prissatt for Øraker og Lilleaker skole, samt vurdert for Bjørnsletta skole som skal bygge nytt.

– Vi har estimert energibehovet og vi kan klart levere nok overskuddsvarme til skolene. Det gjenstår å finne ut hvem som skal bekoste fremføringen av rørgaten som gjenstår. Totalt er dette beregnet til 5,5 millioner, hvor vi altså allerede har bekostet 1,6 millioner. I tillegg må det på plass en varmeveksler i tilknytning til vårt anlegg til cirka 3 millioner kroner og en såkalt boosterløsning for ekstra kalde dager. Her er vi i dialog med ENØK-fondet for å se på om vi kan få støtte til dette anlegget. Vi er også i dialog med ENOVA, hvor vi søker om støtte for fjernvarme, sier Helland.

Hvem bekoster resten?

Det er usikkerhet knyttet til hvem som skal bekoste resten av rørgaten frem til skolene.

– Undervisningsbygg er veldig positive. Dette må løses gjennom forhandlinger. Kostnadene må vurderes i forhold til at Undervisningsbygg bygger anlegg ved skolene selv. Det vil bli vesentlig dyrere og mindre miljøvennlig. Alt i alt må dette ses i sammenheng, slik at vi kommer frem til en brøk hvor fordeling av utgifter og inntekter av fjernvarmen blir reflektert. For Ullern IFs vedkommende håper vi at inntektene skal være store nok til å dekke driftsutgiftene for banen, sier Helland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere