*Nettavisen* Nyheter.

Kunstnerens boligdrøm i Maridalen

Det romantiske interiøret hjemme hos kunstneren Hilde G. Sunde passer godt til kunstnerens drømmeaktige og poetiske landskapsmalerier.

Maridalen: Da det var mest vanlig å innrede i minimalistisk stil, prydet Hilde G. Sunde og mannen hennes stueveggen med mønstret tapet kopiert fra en gammel gård i Sverige.Mtit:Maskinmesterboligen
Vi kunne ikke følge opp den minimalistiske trenden. Det ville verken passe til huset eller meg, forteller Sunde.
Hun forteller at "maskinmesterboligen", som huset blir kalt på folkemunne, ble bygget samtidig med Hammeren Kraftstasjon rundt år 1900. I sin tid var det sjefen for kraftstasjonen som bodde her, og i tilknytning til huset var det badehus og stort parkanlegg med egen gartner. I dag er kraftstasjonen fremdeles i bruk, men "Maskinmesterboligen" leier Oslo Lysverk ut som privatbolig.

Hjemme


I maleriene er Sunde opptatt av å gjengi opplevelser av lys og mørke. Ofte i et romantisk formspråk, men med kulturelementer fra vår tid. Det litt mystiske og eventyrlige finnes også i bildene hennes, så etter en samtale med Sunde finner vi fort ut hvorfor hun trives så godt i "Maskinmesterboligen";
Det gror helt igjen utenfor her, men jeg har begynt å rydde vekk det som er gjengrodd. Det er nesten som å være på skattejakt. Jeg er mest sjarmert av gamle ting, og derfor passer det bra for meg å bo her. Det nye fascinerer meg ikke på samme måte som gamle ting, smiler Sunde, som blant annet har funnet igjen gamle stauder, et smykke og noen kar.
Mye av interiøret har Sunde funnet på loppemarked, og hun viser gjerne frem en stor krystallvase som hun har kjøpt for en slikk og ingenting. På veggene har Sunde bilder fra kunstnere som Kjersti Kise, Anne Biringvad, Erling Valtyrson, Vigdis Bøyding og Giske Sigmundstad. Av seg selv har hun bilder fra studietiden ved Statens Håndverks og Kunstindustriskole.

Eventyrhjem


Da Sunde og mannen hennes flyttet inn i huset i 1993, var det tenkt som bolig, men siden den ene leiligheten i første etasje etter hvert stod tom, spurte hun om det var mulig å leie det som atelier.
Dette var kjempefint for meg. Nå trenger jeg bare å gå ned trappa når jeg skal jobbe, men det er viktig å ha disiplin for å klare å skille jobb og fritid. Jeg har mine faste ritualer. Jeg koker kaffe, smører matpakke før jeg går ned. I atelieret ordner jeg pensler, har en stille stund, tenker litt over hvilket bilde jeg vil arbeide med denne dagen, og kanskje setter på litt musikk for så å komme inn i en annen stemning. Noen ganger må jeg også gå en tur for å finne stemningen til det bildet jeg har lyst til å lage, forteller Sunde.
Dette er den beste tiden i livet mitt. Jeg trives så godt her, og det er nesten slik at jeg ikke tør å flytte. Det er som et eventyr, forteller Sunde.
For tiden jobber hun frem mot en utstilling i Landsforeningen Norske Malere, LNM, i februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.