RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunstnerpris til Victor Lind

Oslo Bys Kultur- og Kunstnerpriser for 2006 ble delt ut 29. mai i Rådhuset. Victor Lind, bosatt på St. Hanshaugen, var en av årets seks utvalgte kunstnere.

St. Hanshaugen:Victor Lind fikk prisen for sitt langvarige virke som billedkunstner. Lind arbeider med flere teknikker, innen for sjangere som maleri, grafikk, skulptur, video/film, installasjon og aksjonsbasert kunst. Victor Lind har hatt en rekke utstilinger, han er godt representert i museer og samlinger i tillegg til at han stadig engasjeres til utsmykkingsoppdrag. Utsmykkingsoppdrag var, er og blir en av de få måtene billedkunstnere kan skaffe seg penger på, sier han i et intervju med Alf van der Hagen.

Victor Lind er født i Lunner i 1940, 16 år gammel flyttet han til Oslo for å få jobb, og som 17-åring begynte han på Bjarne Engebrets malerskole. Han debuterte i 1966 i Galleri 27 med metallgrafikk, og Statens kunstakademi ble gjennomført fra 1966 til -69.


Bredt engasjement

Lind har vært en samfunnspolitisk engasjert kunstner i nærmere 40 år. Han var meget sentral i den politiske Gras-bevegelsen på 70-tallet, sammen med blant andre Per Kleiva, Morten Krohg, Willibald Storn og Anders Kjær.

Lind var også svært opptatt av den norske politiinspektøren Knut Rød og dennes delaktighet i utryddelsen av de norske jødene under den annen verdenskrig, Han bruker egne verk til å dra historiske linjer, og flere av arbeidene hans har arrestasjon og deportasjon av norske jøder som tema.

Kunstneraksjonen

Victor Lind får mye av æren for at kunstnere i dag tross alt har bedre kår enn for eksempel det Linds foreldre hadde da han vokste opp. Aftenposten skriver følgende i anledning Linds 50-årsdag 15. desember 1990:

"Under gjennomføringen av Kunstneraksjonen for snart 20 år siden var Victor Lind en drivkraft. En av dem man kan takke for at den norske kunstnerstand i dag har økonomiske forhold det går an å leve med. I andre land gispes det av misunnelse når man framholder hva norske kunstnere den gang oppnådde i forhandlinger med staten." Hardt arbeid og engasjement belønnes heldigvis som oftest fremdeles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere