Kurdisk kulturfest

Ezo Dilan Sarikaya storkoste seg og danset.

Ezo Dilan Sarikaya storkoste seg og danset.

Å feire nyttår på etterskudd spiller ingen rolle. Fest er fest, og da danses det til langt på natt.

Et fargerikt skue, med alt fra tradisjonelle folkedrakter til glitrende galla og svart dress.

Dansegalla: Det tok ikke lange stunden fra spilemennene stemte i, før det store gulvet i Furuset Forum va fylt av danseglade. Unge og gamle hånd i hånd laget buktende ringer. Folkedans i videste forstand.

furuset: Newroz, kurdisk nyttår, var den 21. mars og ble behørig markert med fakkeltog.

- Men det var også stor interesse i det kurdiske miljøet for en fest med artister og musikk, forteller en travel og opplagt Ilknur Arslan.

Gjesteartister

Mens ungene fryder seg over rikelig tumleplass i den store ishallen på Furuset, bruker de voksne tiden til å hilse på og få seg litt mat.

På bakrommene gjør de første artistene seg klare. Mange langveisfarende for anledningen.

- Jeg lager det meste av sangene selv, men bruker også mye tradisjonell musikk. Selvsagt synger jeg om kjærligheten, men også mer revolusjonære tekster, forteller Ergin som har med seg gruppen Koma Xelîkon.

Han bor og jobber i Tyrkia, men reiser mye rundt.

- Kurderne er spredt over mange land og tradisjonene holdes i hevd. Selv har jeg blitt ganske så kjent gjennom kurdisk TV som sender fra Belgia til hele Europa, sier den hengivne musikant gjennom tolken for anledningen Shna Swara.

Talsmannen

Fraværet av et land som de kan kalle sitt eget preger mange av kurderne i Norge. En av deres fremste talsmenn er Rødts Erling Folkvord.

- Jeg synes det er særs hyggelig å bli invitert for å feire kurdisk nyttår. Jeg skal selvsagt holde en liten appell, men først og fremst fortelle om mitt besøk som valgobservatør. Et valg preget av fusk og fanteri, sier Erling Folkvord.

Dans

Mens kveldens store stjerne, Hozan Diyar, gjør seg klar, er det andre som spiller til dans. Her er det ingen som er veggpryd. Alle, unge og gamle danser. Lange lenker bukter seg, hånd i hånd gjennom salen. Et fargerikt skue. Rent ut eksotisk med alt fra fargerike folkedrakter til glitrende galla og mørke dresser.

- Nå er det fest, smiler ildsjelen Ilknur Arslan fornøyd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.